Sastojci po jednoj jufki:
- 1 kora ZrnoRa 2 sestre
- 3 dunje
- 1 kašika mlevenih ili seckanih oraha
- 1 kašika kokosovog ili brezinog šećera
- nekoliko kapi limunovog soka
- 1 kašika maslinovog ulja
Priprema:
Dunje oljuštite i izrendajte. Koru za pitu poprskajte maslinovim uljem, rasporedite rendane dunje i pospite 1-2 kašičice zaslađivača. Dodajte malo oraha i poprskajte par kapi limunovog soka. Zamotajte jufku, premažite maslinovim uljem i pecite na 180-200C oko 20 minuta, tj. dok malo porumeni.
Po želji, usitnite brezin šećer u prah i pospite pitu pre služenja.
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Za ovu pitu ja sam kore presekla po dužini i pravila uske jufke. Jedino što ću sledeći put doterati, jeste da stavim malo više dunja u fil, zato sam vam i napisala 3 dunje po kori, a vi prilagodite količinu. Zavisi i kolike su dunje.
Dunje za pitu možete kombinovati i sa jabukama, ali meni se baš dopalo ovako, da su samo dunje, mnogo me je zanimalo kakav će biti ukus.
Jedna napomena, da se ne iznenadite: kada ih oljuštite i izrendate, dunje potamne, čak i brže nego jabuke, ali to vam ne menja ukus ni najmanje, tako da nemojte da vas brine! Za neke druge recepte – kao što je slatko od dunja, možete ih držati u vodi, o tome više u prošlogodišnjim receptima od dunja.
Iskreno, pitu od dunja nisam nikad jela, nisam ni znala da li se pravi, ali kad su me jutros ne pijaci omamile i privukle svojim mirisom, morala sam da probam. Razmišljala sam: ako može od drugih voćki – pa može i od dunja sigurno. Tek kada sam je ispekla, pretražila sam internet i stvarno… ima pita od dunja.
Nije mnogo popularna jer su dunje tvrde i suve, i samim tim neizdašne, ali verujte mi svako ko je probao ovu pitu iznenadio se i oduševio ukusom. Ja se nadam da će se i vama dopasti i da ćete je isprobati. Pijace su pune dunja, mirišu na sve strane, pa što da ih propustimo kad tako lepo zovu!
One click on “Pita od dunja”, and after that I’ve got ‘Quince pie’. Why?