Sastojci po jednoj jufki:
- 1 kora ZrnoRa 2 sestre
- 3 dunje
- 1 kašika mlevenih ili seckanih oraha
- 1 kašika kokosovog ili brezinog šećera
- nekoliko kapi limunovog soka
- 1 kašika maslinovog ulja
Priprema:
Dunje oljuštite i izrendajte. Koru za pitu poprskajte maslinovim uljem, rasporedite rendane dunje i pospite 1-2 kašičice zaslađivača. Dodajte malo oraha i poprskajte par kapi limunovog soka. Zamotajte jufku, premažite maslinovim uljem i pecite na 180-200C oko 20 minuta, tj. dok malo porumeni.
Po želji, usitnite brezin šećer u prah i pospite pitu pre služenja.
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Za ovu pitu ja sam kore presekla po dužini i pravila uske jufke. Jedino što ću sledeći put doterati, jeste da stavim malo više dunja u fil, zato sam vam i napisala 3 dunje po kori, a vi prilagodite količinu. Zavisi i kolike su dunje.
Dunje za pitu možete kombinovati i sa jabukama, ali meni se baš dopalo ovako, da su samo dunje, mnogo me je zanimalo kakav će biti ukus.
Jedna napomena, da se ne iznenadite: kada ih oljuštite i izrendate, dunje potamne, čak i brže nego jabuke, ali to vam ne menja ukus ni najmanje, tako da nemojte da vas brine! Za neke druge recepte – kao što je slatko od dunja, možete ih držati u vodi, o tome više u prošlogodišnjim receptima od dunja.
Iskreno, pitu od dunja nisam nikad jela, nisam ni znala da li se pravi, ali kad su me jutros ne pijaci omamile i privukle svojim mirisom, morala sam da probam. Razmišljala sam: ako može od drugih voćki – pa može i od dunja sigurno. Tek kada sam je ispekla, pretražila sam internet i stvarno… ima pita od dunja.
Nije mnogo popularna jer su dunje tvrde i suve, i samim tim neizdašne, ali verujte mi svako ko je probao ovu pitu iznenadio se i oduševio ukusom. Ja se nadam da će se i vama dopasti i da ćete je isprobati. Pijace su pune dunja, mirišu na sve strane, pa što da ih propustimo kad tako lepo zovu!