Sastojci:
Vege/Regularni
- 500g borovnica
- 3 kore za pitu od spelte ZrnoRa
- 150g pečenih lešnika
- 6 kašika maslinovog ulja / 150g putera
- 6 kašika javorovog sirupa / 6 kašika meda
- ista masnoća za premazivanje jufki
- sladoled od vanile za serviranje (opciono)
Priprema:
Pečene lešnike stavite u secko i zavrtite par puta da se usitne, ali nikako ih nemojte skroz samleti. Koru premažite otopljenim puterom li uljem, rasporedite borovnice, ostavljajući prazan prostor do spoljne ivice kore da borovnice nebi ispadale i prelijte zaslađivačem po želji. Zamoajte u jufku i premažite je. Pecite dok ne porumeni na 200-220 stepeni.
Servirajte pitu samu ili sa kuglom sladoleda od vanile.
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Kada sam pričala sa divnom Anom iz ZrnoRa rekla mi je da su oni zagovornici vege i posne ishrane, pa sam poželela,da spremim jedan recep sa njihovim korama u tom duhu. Prethodne sezone su brovnice bile predivne, pa sam zamrzla dobar deo i tako se rodila ideja za ovaj recept.
Naravno, možete staviti i običan šećer ali savetujem da isprobate i ovu varijantu.
Domaće lešnike nabavljam od prijateljice i uvek su u sirovom stanju, pa ih po potrebi prepečem na tiganju na srednje jačoj temperaturi. Kada su tako pečeni, ostavim da se malo ohlade i onda se jako lako i oljušte. Možete staviti i mlevene orahe, naravno, varijacije su nebrojene, ali lešnici su moje omiljeno koštunjavo voće.
Jedna kora je sasvim dovoljna za jednu jufku. Ostatak pakovanja možete zamrznuti ili napraviti i slanu pitu po receptu koji je već na blogu. A kad krene sezonsko povrće obećavam još jednu slanu vege pitu.
Borovnice će svakako pustiti svoje divne sokove, neka vas to ne brine, samo servirajte restoranski – sa escajgom i nema brige. Ako vam ne smeta da se malo umažete možete jesti i rukama.
Jedva čekam leto da isprobam ovaj recept sa svežim borovnicama!