Sastojci za 20 trouglića:
- 5 kora od spelte ZrnoRa
- 150g domaće pečenice
- 150g pečuraka
- 150g kačkavalja
- 200ml domaćeg kečapa
- 150g pavlake
- 50g putera
Priprema:
Pečenicu isecite na sitne kockice, pečurke i kačkavalj izrendajte. Kore presecite 2x po dužini da dobijete po 4 jednake trake od svake kore. Na jedan kraj kore stavite kašičicu pavlake i razmažite do pola. Dodajte po kašičicu ili prstohvat od svega: pečenice, pečuraka, kačkavalja. Na kraju dodajte kaščicu kečapa. Preklopite ćošak u obliku trougla i motajte kao baklava trougliće. Poređajte u pleh, premažite otopljenim puterom i pecite na 200C dok ne porumene.
Ukoliko želite možete u sam fil dodati malo origana, a možete njime posuti i gotove trougliće. Poslužite dok su topli, ali ako neki slučajno ostane – ne brinite, jednako su ukusni i kada se ohlade i ponesu za užinu.
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Ranije sam pravila pizza ružice, ali trouglići se mnogo brže prave, jednostavniji su, lakše ih je poneti i manje su šanse da se umažete dok ih jedete.
Ako želite vege varijantu ovih pitica, preskočite pečenicu i pojačajte pečurke. Umesto pavlake i putera, upotrebite maslinovo ulje. Kačkavalj zamenite tofuom, ili još bolje dimljenim tofuom. Sigurna sam da na tržištu postoji neki kačkavalj biljnog porekla koji ima prihvatljiv sastav, ako naiđete na takav, podelite informaciju u komentarima.
Ako vam je postupak motanja nejasan, imate fotografije u receptu za pitu sa sirom, a postaviću i video na instagram profil, pa ćete moći da vidite ceo proces. Kad jednom isprobate shvatićete da uopšte nije teško.
Sastojke birajte prema svom ukusu. Predlažem da izbegnete sve što je industrijsko i puno aditiva koji nisu hrana. Kore ZrnoRa prave se od najkvalitetnijih sastojaka, ručno i sa puno ljubavi. Kod malih proizvođača kojih ima na internetu, a i na pijacama, možete pronaći kvalitetne mesne prerađevine čiji je dodatak samo so. Ovo je jedna takva pečenica od mangulice koju smo dobili na poklon, inače kupujem na pijaci.
Paradajz smo pravili letos, ali ako niste ostavili flašice za zimu, čak i u marketima ima nekih koji su ok sastava. A uvek možete uzeti cele paradajze u konzervi i izblendirati, po želji možete krarko i da ih prokuvate.
O kačkavaljima sam već pisala – kao i za pečenicu, birajte male proizvođače, čitajte deklaracije, pitajte same proizvođače. Sastav kačakavalja su mleko, sirilo, eventualno so. A i pavlaka se može naći na ovaj način. Umesto pavlake može mileram ili domaće kiselo mleko.
Sve je do nas i sve je naš izbor. Možda vam na prvu deluje da su ovakvi proizvodi skuplji, ali za mene je to ulaganje u zdravlje. Radije ću sada platiti više kvalitetnu namirnicu i čak pojesti manje, nego da za 10, 15 godina plaćam lekare jer su mi organizam uništili otrovi prehrambene industrije. Razmislite čime se hranite i čime hranite decu.
Nije mi cilj da vas plašim, to zaista ne želim. Želim da vam dam jednu drugu perspektivu, jednu drugu moguću sliku i način. Želim da vas inspirišem da se potrudite oko svojih obroka i svog zdravlja. Želim da svi živimo lepše, jednostavnije i zdravije.
Čime ćete vi filovati pizza trougliće?