Pogačice s kačkavaljem

Sastojci:

  • 260g brašna (spelta ili integralno pšenično)
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 1 kašičica soli
  • 1 prstohvat šećera
  • 1 kašika praška za pecivo
  • 120g hladnog putera isečenog na kockice
  • 120g rendanog kačkavalja
  • 230ml hladnog mleka
  • Za premazivanje: 2 kašike otopljenog putera, pola kašičice origana, pola kašičice belog luka u prahu (luk i origano su opcioni)

Priprema:

U velikoj činiji izmešajte brašno, beli luk u prahu, prašak za pecivo, so i šećer. Dodajte dobro ohlađen puter i ugnječite ga viljuškom u brašno. Testo treba da postane mrvičasto. Dodajte rendani kačkavalj i promešajte viljuškom. Polako dodajte hladno mleko i izmešajte kratko viljuškom. Rukom kratko sjedinite testo i prebacite na dobro pobrašnjenu radnu površinu. Biće lepljivo i gnjecavo, ali ne brinite. Pospite malo brašna preko testa i razvaljajte na debljinu oko 1.5-2cm. Čašom ili modlom po želji, vadite pogačice. Ređajte na papir za pečenje, ostavljajući dovoljno mesta između. Preostalo testo samo prikupite i slepite, nemojte dodatno mesiti i opet vadite modlom pogačice. Zagrejte rernu na 220C. U činijici pomešajte puter i začine i premažite pogačice polovinom smese.

Pecite pogačice 13 do 16 minuta, ili dok ne dobiju zlatnobraon boju. Kada ih izvadite iz rerne, premažite ostatkom smese od putera i začina. Služite tople kao doručak ili prohlađene za užinu. Jednako su krckave i mekane i sutradan, a mogu se praviti i sendviči od njih.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Meni je od ove mere ispalo 17 pogačica. Prečnik čaše kojom sam vadila pogačice je oko 7cm. Baš sam želela da budu tako krupne (da napravim i ja jednom nešto da nije minijaturno). Ja više volim krugove, ali naravno, ako vas mrzi da vadite modlom okrugle pogačice, možete iseći testo na kocke.

Ovaj recept možete praviti  sa belim brašnom, ja ga izuzetno retko koristim i najčešće ga menjam speltinim – integralnim ili belim. Mislim da možete koristiti i brašno od polbe, to ću probati sledeći put. Heljda i raž su malo “vlažnija” brašna, pa se može desiti da pogačice budu tvrde i teške, zato ih kombinujte sa recimo speltinim običnim brašnom.

Što se kačkavalja tiče, postoji nekoliko domaćih proizvođača od kojih su neki vrlo lako dostupni, a čiji će ukus savršeno upotpuniti ove pogačice. To su recimo sirevi: Belgrader, Gostiljski, Farmer… sirevi sa karakterom. Naravno, vi možete da dodate i običnu gaudu, ona će se lepo uklopiti, ali se neće baš osetiti u testu. Najvažnije je da birate sastojke koje volite vi i oni za koje kuvate.

Da bi pogačice imale tu prhkost važno je da puter i mleko budu jako hladni, kako bi komadići putera ostali zarobljeni u testu i istopili se tek tokom pečenja. Ovaj proces sam malo više objasnila u receptu za kiš. Tamo smo koristili secko. Možete i ovde, ali kada završite sa dodavanjem putera, morate preći na mešanje viljuškom za kačkavalj i mleko, jer je ovde jako važno da se testo ne meša i ne mesi previše, da ne bi bilo tvrdo.

Što se belog luka u testu tiče, ne oseća se previše, taman toliko da da jednu interesantnu notu, ako je to nešto na šta vaša deca nisu navikla, preskočite. Kod premazivanja je već duga priča – tu se luk i origano baš osećaju. Ja sam prvi put pogačice pravila za doručak, pa sam preskočila i premazala samo puterom. Ne bi mi smetalo i da su bile dobro začinjene, ali to sam ja… većina ljudi nije navikla na tu jačinu za doručak.

Kako biste vi jeli ove pogačice? Same, tople, začinjene ili u blagoj varijanti sa malo putera i domaće pečenice?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno