Sastojci:
- 140g tune
- 100g tofu sira
- 80g ovsenih pahuljica
- 250g tikvica
- 1 kašika mlevenog lana
- 3 kašike vode
- kukuruzno brašno
- začini po želji (so, biber, kurkuma, beli luk u prahu…)
Priprema:
Kašiku mlevenog lana pomešajte sa 3 kašike vode i ostavite sa strane (to nam je zamena za jaje). Izrendajte tikvice i ocedite vodu iz njih. U jednu činiju stavite oceđene tikvice, pahuljice, oceđenu tunu i izdrobljen tofu, dodajte i lan i začine. Umesite sastojke da se sjedine i, ako imate vremena ostavite smesu da odstoji 10-ak minuta. Dlanovima formirajte polpete i uvaljajte ih u kukuruzno brašno. Naređajte na pleh koji ste obložili papirom za pečenje. Na svaku polpeticu kapnite kap-dve maslinovog ulja. Pecite ih na 180-200C oko 20 minuta.
Poslužite uz salatu, paradajz sos ili ih grickajte ovako same. Lepe su i tople i hladne.
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Koristite tunu u sopstvenom soku, biće vam dovoljna jedna standardna ili 2 manje konzerve. Ako nemate tunu u sopstvenom soku, birajte onu u maslinovom umesto drugih ulja. Naravno, opet pričamo o kvalitetu iznad kvantiteta – bolje je i da stavite manje, a da to bude tuna u komadima, nego ona u komadićima. Sama po sebi konzervirana hrana nije najbolje rešenje, ali ako je koristimo retko i biramo kvalitetnije opcije – ok je.
Ova zamena za jaje me oduševljava. Postoje razne varijante – pasirana banana, pasirana jabuka, čija semenke potopljene u vodu, akvafaba (o njoj sam več pisala), 2 kašike pahuljica+3kašike ključale vode… Meni je ova varijanta sada bila najbolja. Ako kupujete samleven lan, ili sameljete više nego što vam treba, obavezno čuvajte u dobro zatvorenoj tegli u frižideru jer oksidra, užegne i jako brzo propadne.
Ako ne postite, možete koristiti pravo jaje. Takođe tofu zamenite nekim sirom, recimo rikotom. Dodajte i neku kašiku parmezana. Inače, od ovih mera ispalo mi je 16 polpeta, to je dovoljno za 4 osobe ako uz to jedete salatu. Ako dodate i čorbicu – pun pogodak i kompletan ručak!
Inspiracija za ovo jelo bile su mi silne polpete koje sam probala u Italiji. A s obzirom da je počeo post, bio mi je izazov da napravim nešto drugačije. Pomogao mi je Prvi srpski vege festival koji je održan ovog vikenda. Tu sam probala najlepši tofu koji sam do sada jela. Još kad sam uspela da iskombinujem namirnice tako da nema ni glutena – pun pogodak!
Nadam se da ćete uživati kao što smo mi uživali i u pripremi i u jelu!