Sastojci
- batat
- so, ruzmarin, maslinovo ulje.
Priprema:
Batat oljuštite i isecite po dužini na oblik pomfrita. Ukoliko želite hrskaviji pomfrit isecite na tanje štapiće.
Poređajte pomfrit na pek papir u plehu, posolite, pospite ruzmarinom i poprskajte sa malo maslinovog ulja.
Pecite batat na 250C 20-30 minuta, videćete kada vrhovi krenu da tamne. Pomfrit je jako brzo gotov, samo je pitanje koliko reš želite da bude.
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Batat je izuzetno zdrav i pripremam ga mnogo češće nego običan krompir, pogotovo što je sada vrlo dostupan. Neće biti onako čvrst i hrskav kao pomfrit od krompira, ali uživaćete u ukusu.
Struktura i ukus batata podsećaju na bundevu, zato se mnogo brže priprema od običnog krompira.
Što se ruzmarina tiče dovoljno vam je samo nekoliko iglica. Svež ruzmarin daje mnogo lepšu aromu, ali ako ga nemate suvi će poslužiti sasvim lepo. Ja sam ove godine imala sreće da pretežno budem kod kuće pa su mi konačno sve biljke na terasi preživele i poživele.
Umak koji je u receptu za marinirana krilca ide odlično uz ovaj pomfit.
Da li sladak krompir moze da bude ukusan?
Uz ovaj recept jos kako!
Odlican zamena za pomfrit od klasicnog krompira!
Drago mi je da ti se dopao recept.
Probala sam na ovaj način da napravim i ispao je fenomenalno!! Malo sam modifikovala recept 🙂 jer ne volim ruzmarin pa sam stavila majčinu dušicu
Hvala za ideju za sjajan prilog!
Hvala tebi, odlična ideja za majčinu dušicu, naravno začini su skoro uvek zamenljivi 🙂