Posna lazanja sa lososom

Sastojci:

  • losos (120 – 150 g po osobi)
  • bebi spanać (50g po osobi)
  • kore za lazanje ZrnoRa
  • 4-5 čena belog luka
  • biljna pavlaka za kuvanje (100 ml po osobi)
  • maslinovo ulje, so, biber, limunov sok
  • nutritivni kvasac (opciono)

Priprema:

Komad lososa posolite, pobiberite, dodajte začine po želji, poprskajte sa malo maslnovog ulja i limunovog soka i ispecite u rerni (200 C oko 20 minuta). Dok se losos peče, na malo maslinovog ulja propržite usitnjen beli luk, dodajte spanać, prodinstajte minut, dva dok ne uvene i dodajte biljnu pavlaku, so biber i začine po želji. Ostavite na laganoj vatri da kratko prokuva. Kada se losos malo prohladi usitnite meso i uklonite sve kosti i kožu. U posudu za pečenje stavite par kapi maslinovog ulja, naređajte jedan sloj kora za lazanje, po njima rasporedite par kašika spanaća, a odozgo jedan sloj lososa. Ako koristite nutritivni kvasac pospite jednom kaščicom. Ređajte slojeve dok imate materijala (sačuvajte par kašika spanaća s pavlakom). Na kraju stavite sloj kora za lazanje i pospite preostalim spanaćem sa pavlakom. Pecite u rerni na 180-200 C oko 20 minuta, koliko da se kore natope, a gornji sloj zapeče.

Poslužite uz zelenu salatu i čašu belog vina.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Umesto lososa, možete koristiti losos pastrmku ili neku sličnu ribu. Važno je samo da je dobro očistite i lepo usitnite prstima ili viljuškom. Ako vam se riba učini neslana, možete je u tom trenutku dodatno posoliti i dodati još malo limunovog soka.

Pre dinstanja, spanać možete usitniti nožem na dasci i ukloniti drškice listova, ako su velike. Spanać koji sam ovde koristila jeste mlad, ali su mu listovi bili preveliki za moj ukus, pa sam ih skupila na gomilu (kao začinsko bilje) i dodatno usitnila. Na ovaj način biće vam lakše da rasporedite sos kasnije.

Umesto biljne pavlake, možete koristiti i biljno mleko. Ako vam se učini prevše retko, dodajte kašičicu speltinog brašna, ali pazite da ne preterate, ovaj sos ipak treba da ostane tečan jer se od njega skuvaju kore.

Kore možete da koristite koje god ste navikli. Od posnih, ja volim jedino ZrnoRa. Napravljene su isključivo od integralnog speltinog brašna i preukusne su. Što se nutritivnog kvasca tiče, on nije obavezan, tu je da da malo sirastog šmeka, umesto parmezana. Ako ne postite, možete naravno dodati parmezan.

Ideja za ovaj recept mi se mota u glavi od početka Uskršnjeg posta, ali nikako nije došao na red. Na kraju je ovo ispala foto finiš objava, ali nisam želela da propustim priliku, pa neka je i na Veliki Četvrtak. Svakako možete isprobati i kada prođe post. Super je ideja za lagani prolećni ručak. Čak je dobar način da iskoristite ribu ako je ostala od prethodnog ručka.

U ovaj recept bi se sjajno uklopio sir od bulgura Grina (Klico Kutak Vita od Žita) ali smo ga pojeli, a nisam stigla da poručim.

Jako me zanima kako će vam se svideti ova kombinacija ukusa, pa vas pozvam da pišete ako isprobate. Na instagram nalogu nalazi se i video recept.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno

[instagram-feed]