Sastojci:
- 1 veza sremuša
- 300 g tofu sira
- kore ZrnoRa 2 sestre
- maslinovo ulje
- po želji so, biber, začini
Priprema:
Otkinite stabljike od sremuša, operite listove, prosušite i usitnite nožem na dasci. Izmrvite tofu i izmešajte sa sremušem, po želji dodajte začine. Svaku koru isecite na 6 pravougaonika, svaki blago nauljite, dodajte kašiku nadeva i zamotajte kao sarmicu. Ili prosto filujte cele jufke. Ako postite na vodi koru samo blago poprskajte kiselom vodom i to je to.
Pecite pitice na 180C oko 15 minuta, tj. dok ne porumene. Pitice su preukusne i tople i hladne. Ako nemate rernu, ovakvu pitu možete peći i na tiganju, neka bude na laganoj vatri i okrenite je par puta. Svi sastojci ove pite mogu se jesti i presni, pečemo je više da bi postala krckava i da toplota pojača ukuse.
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Kao što vidite, recept je nikad jednostavniji, a poenta je kao i uvek u kvalitetnim sastojcima. Tofu sir ranije uopšte nisam volela, em što mi se ukus nije dopadao jer ga nije bilo, to su bile neke bezukusne gumene tvorevine, em što sam ga zbog ozloglašenosti soje izbegavala.
Onda sam na Prvom Srpskom Vege Festivalu upoznala Saru i njenu mamu i probala njihov tofu sir. Bila sam potpuno iznenađena, čak i malo zatečena – tofu je imao ukus, i to kakav!!! Oduševila sam se njihovim klasičnim tofu sirom. Dopale su mi se i začinjene varijante, ali klasik ostaje moj favorit!
I tako mi je pre nekoliko dana, slušajući jednu devojku na Kaleniću sinula ideja da napravim posnu sremuš pitu! Sremuš nikada nisam stavljala u pitu i ne znam kako mi do sada to nije palo na pamet. Ukus je sjajan, skoro kao pita sa spanaćem, ali ima tu fenomenalnu dodatnu notu ukusa od sremuša.
Sara mi je ovog puta isporučila mladi tofu i tofu sa bosiljkom. Ja sam stavila po malo od oba i kombinacija je predivna! Ostatak tofua sam iskoristila za jedan ručak – napravila sam nešto kao buda bowl sa grilovanim tofuom, a nekoliko komadića koji su pretekli dodala sam juče u pržene nudle. Sve u svemu vrlooo izdašna namirnica.
Ako ste novi na mom blogu, napisaću i reč, dve o ZrnoRa korama – to su najzdravije kore na našem tržištu i ne sadrže ni trunku belog brašna. Izrađuju se ručno i dolaze u dve varijante 100% spelta i kombinacija spelte i heljde – 2 sestre. Ne zna se koje su lepše!
Možete ih kupiti na Palilulskoj pijaci u njihovom lokalu gde ćete pronaći najdivnije posne i vege proizvode – oni su zaista prva zdrava pekara kod nas! Njihovih proizvoda ima na još par mesta u gradu, u jednoj radnji u Novom Sadu, a ja vas pozivam da ih zapratite na instagramu, jer tek kad vidite ovo dvoje divnih mladih ljud koji vode celu priču, biće vam jasno koliko je ova hrana – čista ljubav!
I tako, sad imate ideju kako da napravite posnu pitu od „sira“, birajte kvalitetan tofu, birajte zeleniš po želji, dodajte mladi luk, dinstani praziluk… igrajte se! Naravno, pitu sa sremušem možete napraviti i u mrsnoj varijanti sa nekim finim domaćim sirom, kozji, kravlji, ovčiji, koji god volite. I javte kad isprobate.