Posne / Vege tortilje

Sastojci za 6 tortilja:

  • 1 pakovanje ZrnoRa tortilja
  • 150g kukuruza, zamrznutog šećerca
  • 100g crvenog sočiva
  • 200g šampinjona
  • 2-3 paprike
  • dimljeni tofu (opciono)
  • so, biber, maslinovo ulje, limun, tucana paprika

Za posni majonez:

  • 3 kašike vode od kuvanih leblebia (akvafaba)
  • 2 kašičice senfa
  • ½ kašičice soli, prstohvat belog bibera
  • 2 kašike belog sirćeta ili limunovog soka
  • 2.5dl ulja (suncokretovo ili od koštica grožđa)
  • tegla i štapni mikser

Priprema:

Prvo napravite majonez: u teglu stavite sve sastojke osim ulja. Ubacite štapni mikser skroz na dno tegle i uključite. Kad se masa zabeli, nakon 30-ak sekundi mućenja, dodajte polako ulje, deo po deo, po malo podižući mikser. Kada se sve sjedinilo probajte i po potrebi doterajte ukus. Zatvorte teglu i ostavite u frižider da se prohladi.

U ključaloj vodi prokuvajte kukuruz oko 10 minuta. U drugoj posudi u ključaloj vodi sa malo soli skuvajte sočivo. I njemu je dovoljno 10-15 minuta. Šampinjone isecite na deblje komade, posolite i dobro ispržite. Papriku i avokado iseckajte na kockice, avokado prelijte limunovim sokom da ne potamni. Ako koristite tofu, isecite ga na kockice. Dodajte malo tucane paprike, ako volite ljuto.

Na svaku tortilju namažite majonez od akvafabe, stavite kašiku kuvanog sočiva, kašiku kukuruza, šampinjone, papriku i avokado. Tofu možete i da izmrvite. Zamotajte ili samo preklopite tortilju i pecite kratko na gril tiganju ili u preklapajućem tosteru.

Sastojke možete pripremiti unapred pa slagati tortilje po potrebi.
Služite toplo uz zelenu salatu.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Verujem da vam sve ovo izglda kao previše posla i previše sastojaka i komplikovano. Poverujte mi na reč – lako je i brzo! Argumentovaću redom, sastojak po sastojak.

Ne znam da li ste čuli za čarobnu vodicu – akvafabu (acquafaba). To je voda koja ostaje od kuvanja leblebija, možete je naći i u konzervi ili tegli kuvanih leblebija (moja je bila iz tegle). Ova voda ima neverovatna vojstva, a ljudi koji su na postu ili ne konzumiraju hranu životinjskog porekla koriste je kao zamenu za belanca ili jaja u celosti. Od akvafabe se mogu napraviti i puslice, verovali ili ne. Tako da ako volite naut, vodu koja je nusproizvod možete iskoristiti za sve i svašta. Napraviću i neki recept da iskoristimo i same leblebije, a ne samo vodu. Inače ovaj majonez je fenomenalnog ukusa!

Umesto ovog majoneza, postoji naravno i kupovna verzija koja je puna svega i svačega što nije hrana. A ako generalno ne volite majonez, zamenite ga gvakamole sosom.

Možete koristiti zamrznuti kukuruz šećerac ili onaj iz konzerve. Ja se trudim da konzerviranu hranu izbegavam, a šećerac obožavam da dodajem u razne salate, pa ga uvek imam u zamrzivaču. Brzo se kuva i savršenog je ukusa. Ubacite direktno iz zamrzivača u  ključalu vodu i gotov je za 10 minuta.

Crveno sočivo je sjajna namirnica. Veoma je zdravo, a najbrže se kuva od svih mahunarki. Možete koristiti i pasulj iz konzerve koji je ovde najčešća opcija, ali htela sam da vam dam malo drugačiji izbor. Crveno sočivo se lako raskuva, pa će na kraju delovati malo kašasto, neka vas to ne brine, ocedite višak vode i samo proverite da li je dovoljno slano. I njemu treba 10-ak minuta. Ako vam se posle 10 minuta čini da mu fali još malo, sklonte ga sa ringle, poklopite i ostavite tu u blizini toplote, zrna će upiti tačno koliko im treba.

O šampinjonima sam pisala mnogo puta, ali ću ponoviti – jako je važno pržiti ih, a ne dinstati. Kada su dinstani oni su sunđerasti, bez karaktera, bezukusni. Tek pečenjem ili prženjem šampinjoni pokazuju svoju pravu snagu ukusa. Naravno, kao ne volite šampinjone možete koristiti bilo koje gljive.

Paprike k’o paprike. Ja sam imala neke mnogo lepe, neprskane, malecke, kvrgave, preukusne. Vi možete koje god volite, predlažem roge ili šilje, crvene i zelene.

Što se avokada tiče, samo je bitno da bude taman zreo, ni pretvrd, ni pre mekan. Ali ako je jedno od ta dva, uvek možete da ga umiksate u gvakamole štapnim mikserom i ubacite tako kao još jedan namaz.

I eto – malo drugačiji recept za posne tortilje. Sve sastojke možete prpremiti i dan ranije i spakovati u frižider, pa po potrebi slagati tortilje. To je bolja opcija nego da ih sve nafilujete, pa tako izmešanih sastojaka držite u frižideru.

Klasični vege tortilja recepti su u glavnom pasulj, gvakamole, salsa, tofu… Zato sam se mnogo obradovala kad mi je Ana iz ZrnoRa poslala ovaj izazov, želela sam da ipak osmislim nešto malo drugačije. Pišite mi obavezno kako vam se dopalo i kakav je majonez.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno