Posni badem keksići

Sastojci za 20-ak keksića:

  • 150g bademovog brašna
  • 80ml meda ili javorovog sirupa (5-6 kašika)
  • 3 ravne kašike bademovog putera
  • 3 ravne kašike tahinija
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • ½ kašičice sode bikarbone i prstohvat soli
  • za dekoraciju: po 30g crne čokolade i pečenih badema

Priprema:

Izmešajte bademovo brašno sa sodom i solju. U drugoj posudi sjedinite javorov sirup sa puterima i vanilom. Dodajte tečne sastojke suvim i izmešajte da se sjedine. Dlanovima formirajte kuglice veličine manjeg oraha i uvaljajte (neke) u seckani pečeni badem. Naređajte na pek papir na plehu, ali ostavite razmak između. Blago pritisnite keksiće kašičicom ili dnom čaše i pecite 8 minuta na 175C, trebalo bi da dno keksića porumeni. Ostavite da se prohlade i po želji dodatno dekorišite otopljenom čokoladom i seckanim bademima.

Ostavite da se ohlade da bi se stvrdnuli i čuvajte u zatvorenoj kutiji (na skrivenom mestu).

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Jako jednostavni keksići. Ako vam se učini da je smesa previše lepljiva, pokušajte da napravite kuglice, ako vam mnogo smese ostaje na dlanovima, dodajte malo bademovog brašna.

Ja sam ovog puta koristila 2 kašike meda i 4 kašike javorovog sirupa, taman mi je bilo da dovršim jednu malu teglu meda, pa nisam htela da otvaram novu, a i jako volim ukus i aromu koju javorov sirup daje slatkišima.

Umesto bademovog putera možete koristiti puter od lešnika, ili prosto svu količinu zameniti tahinijem. Pre nego što dodate tahini i bademov puter, obavezno promešajte sadržaj teglice jer se vrlo često kod dobrih putera ulje izdvoji na površini, a želimo i njega u smesi.

I to bi otprilike bila cela mudrost. Ukrašavajte po želji i uživajte u još jednom posnom, vege slatkišu bez belog šećera i brašna. Sama smesa se može jesti i presna, a ja ću ovih dana staviti na instagram video šta bi od nje još moglo da se napravi, sinula mi je ideja!

*SLEDI NASTAVAK:

Presne kuglice bez šećera i keksa

Kao što sam obećala, napravia sam i slatkiš od presne smese. To su kuglice, ili cake pops, zavisi u kom obliku i veličini ih napravite.

Ne znam da li vi volite te kuglice na štapiću na dečijim rođendanaima. Ja sam ranije obožavala ukus, ali mi je uuuuvek bilo zlo od količine šećera, keksa, margarina 🤢
Ova varijacija na temu prošlonedeljnih keksića je super zamena!

Ono što sam u ovom receptu izostavila jesu soda i vailin ekstrakt. Nije greška ni ako dodate oba, od vanile ćete dobiti blagi ukus pralina, a od sode bolje varenje 🤣

Dakle ako ne želite cake pops nego praline, slobodno dodajte mrvicu nekog alkohola ili kašičicu ekstrakta vanile. Proces izrade je jednostavan: Izmešajte sve sastojke i od smese pravite kuglice. Na štapiću ili bez, umočite kuglice u rastopljenu crnu čokoladu bez šećera i naređajte na pek papir. Stavite u frižider na 20-ak minuta da se stegnu.

U same kuglice možete dodati seckane bademe ili lešnike, sirove ili pečene. Iste bademe možete staviti na papir za pečenje na koji slažete kuglice ili posuti po čokoladi. Sve detalje možete videti na mom instagram profilu u videu. Nadam se da ćete isprobati i ovu verziju kolačića.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno

[instagram-feed]