Sastojci:
- 2 veze sremuša
- 2-3 kašike nutritivnog kvasca
- 50g pečnih pinjola ili pečenog lešnika
- maslinovo ulje, so, biber
Priprema:
Otkinite listove sremuša od stabljika, operite i osušite. Stavite sve sastojke u blender i usitnite do željene teksture. S obzirom da ne dodajemo parmezan, možda će biti potrebna neka kašika ulja više. Blendirajte, probajte, pa dodajte bilo koji od navedenih sastojaka po ukusu.
Poslužite uz pastu, uz kinou, dodajte u sos sa neutralnom pavlakom, prelijte preko ribe… ideja je bezbroj!
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Počinje sezona sremuša i ja se beskrajno radujem ovom najukusnijem vesniku proleća! Bez obzira da li ga berete sami u nekoj čistoj divljini ili kupujete na pijaci, vodite računa od koga kupujete. Kao što sam pisala i prethodnih godina, postoji biljka čije je lišće jako slično sremušu, ali nije jestivo. Sremuš ćete prepoznati po distinktivnom mirisu zbog kojeg ga zovu i divlji beli luk ili medveđi luk.
Inače obožavam moj stari recept za pesto od sremuša i pečenog lešnika, ali ovog puta ludom srećom imala sam neke pinjole kupljene po baš povoljnoj ceni (inače su generalno skupe), pa sam ih prepekla u tučanom tiganju i iskoristila za ovu posnu varijantu.
E sad, ovaj čudnovati sastojak koji sam i sama otkrila tek pre godinu, dve. Koliko sam ja istraživala, nutritivni kvasac je u stvari onaj pekarski kvasac pretvoren u prah, ali tako da u sebi sadrži mnoge vitamine i minerale i ima visoku nutritivnu vrednost. Čest je dodatak veganskim receptima, a ima specifičan, skoro sirast ukus. Ako vam nije strana upotreba nutritivnog kvasca, slobodno dodajte i neku kašiku više – po ukusu.
Koristi se za zgušnjavanje čorbi i soseva, kao zamena za parmezan, u salatama, sendvičima, kao začin… Obavezno probajte nutritivni kvasac u malim količinama za početak jer, koliko sam čula, ne dopada se svima. Meni je sjajan i jedva čekam da ga dodajem u još neka jela. Može se naći u ljuspicama ili u prahu. Za ovaj sos nije bitna forma, ali naravno, kao i za sve birate dobre proizvođače.
Nutritivni kvasac kupuje se u prodavnicama zdrave hrane, kao i u nekim većim marketima. Naravno osobe kojima je kvasac generalno zabranjena namirnica, trebalo bi i nutritivni kvasac da izbegavaju.
I eto, počinje proleće, počinje sezona čišćenja organizma, tu je svakako i post, pa ćemo se još igrati i sa sremušem. Uživajte!
[…] Osnovni fil je krem freš (crème fraiche), crni luk i salnina. Međutim, možete dodati šta god vam volja, pesto, tikvice, razno povrće, pršutu… Izbor je na vama. Možete napraviti i vegetarijansku varijantu ili čak vege, sa tofu sirom i nekim povrćem ili mojim posnim pesto sosm od sremuša. […]