Posni ručak sa dva neobična priloga

Sastojci za dve osobe:

  • 1-2 veze rotkvica
  • 40 g kinoe
  • 30g tofu sira
  • sremuš, kovrdžavi kelj ili vlašac
  • 2-3 srednja komada lavlje grive (druge opcije navedene u tekstu)
  • so, biber, maslinovo ulje, začini po želji

Priprema:

Rotkvice odvojte od veze i skinite im korenčiće, operite i u zavisnosti od veličine presecite na 2 ili 4 dela. Stavite u tepsiju, posolite, pobiberite, dodajte 2 kašike maslinovog ulja i promešajte. Možete dodati i malo svežeg ruzmarina, beli luk… Rotkvice pecite na 20 C oko 20 minuta – dok ivice porumene.

Kinou skuvajte, ostavite 10-ak minuta da se prohladi, a zatim dodajte izmrvljeni tofu i zeleniš po želji. Ja sam dodala seckane listove sremuša, kao i šaku kovrdžavog kelja. Pošto su listovi kovrdžavog kelja žilavi, potrebno ih je poprskati maslinovim uljem i blago “izmasirati“ prstima. U kinou dodajte začine i maslinovo ulje, a možete naseckati i čeri ili kapnuti malo limunovog soka za svežinu.

Komade lavlje grive presecite na pola po dužini (samo jednom) da dobijete što pljosnatije delove. Na vrelom tiganju na malo maslinovog ulja stavite šnicle da se prže i pritisnire ih manjim tiganjem, tanjirom ili šerpom, ispecite sa obe strane da se zarumene. Sklonite tiganj sa ringle, posolite i pobiberite šnicle i stavite u rernu na 200 C da se dopeku, 15-ak minuta. Ako vam se čini da su fino potamnele možete izvaditi i ranije.

Servirajte po 2-3 šnicle, i po punu kašiku kinoe i pečenih rotkvica! Svako od ovih jela je sasvim ukusno i kada se servira hladno.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Pečene rotkvice – verovali ili ne! Kada sam prvi put videla negde na internetu da neko peče rotkvice bila sam u šoku! Jedva sam čekala da krene proleće i njihova sezona da isprobam! Ja volim rotkvice, ali mi ne prija da ih varim, pa ih ne jedem godinama, što sa pečenim nije slučaj. Ukus je jako interesantan, sočne su, ukusne i izgube svoju ljutinu. Probajte, ako ništa iz proste znatiželje.

O kovrdžavom kelju maštam nekih dve decenije, još od kad sam videla da Džejmi Oliver od njega pravi zdravi čips! Mom oduševljenju kada sam ga našla na Kaleniću nije bilo kraja! Veze su jako povoljne, a izdašne. Samo 2-3 lista su recimo dovoljna za ovo jelo, ostaće vam dosta za čips, a možete ga dodati u sve vrte čorbi, zelenog variva, u salate…

Ja sam ga dodavala u čarobni čorbuljak, u čorbu od kelja sa ćurećim ćufticama, u razna jela. Kao što sam gore pisala, ako jedete svež kelj morate ga malo izmasirati. Poprskajte maslinovim uljem i vrhovima prstiju utrljajte ulje u listove. Obećavam recept za čips uskoro!

Ako nemate kad ili gde da nabavite lavlju grivu, možete ispeći bukovače, šampinjone, file lososa, tune… izbor je na vama. Ranije sam lavlju grivu sekla na male šnicle debljine 1-2 cm, a sada sam probala ovu varijantu i čini mi se da je još ukusnije ovako.

Količine su okvirne. Ranije su veze rotkvica bile mnogo veće, ali kako je sve poskupelo, da ne bi koštale kao veza špargli, prodavci su ih malo smanjili – to nam je što nam je, tako da slobodno ispecite 1.5 do dve veze jer se one malo skvrče prilikom pečenja. Ako je veza velika kao nekad, možda će i jedna biti dovoljna.

Kod lavlje grive sve zavisi od njene veličine, ali procenite da vam trebaju oko 3 veće šnicle po osobi. Ja ovu gljivu kupujem kod Nataše na Kaleniću i ima je skoro cele godine. Brzo se priprema, lagana je, tako da mi je ona rešenje za neki brzinski ručak. Uz nju ide sve, kinoa, pirinač, pečeni krompir… a može i samo velika činija zelene salate.

Umesto kinoe možete koristiti heljdu, ječam, basmati pirinač, proso, bilo šta od zrnevlja što volite ili što vam je dostupno.

Nadam se da vam se dopada ova ideja za posni ručak, a ako ne postite, tofu možete zameniti mladim sirom ili čak fetom. Ovo je brzo, ukusno, neobično, pravo prolećno jelo, za one dane kada biste radije bili napolju nego pored šporeta!

Prijatam vam praznični ručak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno