Sastojci:

  • 1 bundeva – može muskat, hokaido…koju volite           
  • 2 šargarepe
  • 1-2 čena belog luka
  • komadić đumbira, oko 2cm
  • Kocka za supu ili bujon
  • maslinovo ulje, so, biber, začini po želji
  • komadić kore parmezana (opciono)
  • za serviranje: parmezan, balzamiko sirće, bundevino ulje, golica…

Priprema:

Bundevu očistite (ako je hokaido, ne mora da se ljušti) i isecite na komade, okvirno 3x3cm, isecite i šargarepu. Zagrejte ulje i propržite kratko bundevu. Zatim dodajte šargarepu, malo razmaknite povrće i ubacite usitnjen beli luk. Čim počne da miriše nalijte vrućom vodom (ili bujonom) da prekrije i još 2cm preko. Ubacite očišćen komad đumbira i kocku za supu, kao i komad kore parmezana.
Kuvajte 10ak minuta, zatim izvadite komad đumbira i nastavite da kuvate povrće. Nakon 20-30minuta, odnosno kada se raskuva povrće, izvadidte komad parmezana i ispasirajte potaž štapnim miksetom. Probajte, ako treba dosolite, dodajte biber… sve po želji.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Na fotografijama sam vam predstavila nekoliko opcija za serviranje. Može se posužiti uz malo rendanog parmezana ili kašiku bundevinog ulja, čak i kašiku acceto balsamico sirćeta ili reduciranog preliva. Neko voli da doda i kašiku kisele pavlake. Ali predlažem da prvo isprobate klot varijantu.

Ovo je svakako najpopularniji i najomiljeniji jesen/zima potaž, a ja volim da ga pripremam baš ovako jer je najjednostavnije i zahteva minimalno truda. Najteže je naravno očistiti bundevu, pogotovo muskatnu. Predlažem da je isečete na komade, pa onda deo po deo ljuštite nožem oslanjajući komad na dasku – praktično odsecate koru.

Postoji još jedna, možda i lakša varijanta, da bundevu prvo ispečete u rerni, propržite beli luk, dodate povrće, vodu i kocku za supu. Kada baci ključ, tj. kada se skuva šargarepa izblendirate. U ovom slučaju šargarepu možete i da izostavite ili da je izrendate da bi se brže skuvala.

Ovaj potaž možete započeti i tako što ćete prvo propržiti malu glavicu crnog luka (šalote, ljutike). Meni crni luk ne prija, daje nepotrebnu težiniu ovom jelu. Takođe ukoliko volite, možete dodati i celer, paškanat, bilo koju zelen. Ovo je osnovna, najjednostavnija, najbrža i meni najukusnija varijanta.

Đumbir vadimo posle 10ak minuta jer je već pustio svoje zdrave sokove, a ne želimo da čitava čorba ima ukus po njemu.

U potaže najviše volim da dodajem goveđu kocku za supu ili domaći bujon koji skuvam vikendom, pa zamrznem deo da imam za ovakve recepte i za rižota.

Neko u ovaj recept voli da doda i pavlaku za kuvanje, činjenica da će potaž biti još kremastiji i verovatno ukusniji deci, ali probajte bez bar jednom.

Naravno, domaći krutoni su super dodatak.

Javite mi koja je vaša omiljena varijanta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno