Sastojci:
- 1 srednji karfiol
- 1 celer
- 3-4 čena belog luka
- 1 mala glavica crnog luka
- so, biber, maslinovo ulje
- voda ili supa
- 1 kašika putera
- komadić đumbira, oko 1cm
- majčina dušica, lovorov list
- kora od parmezana, ako imate
Priprema:
Karfiol odvojte na cvetove, celer očistite i isecite na veće kocke – veličine cvetova karfiola. Stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Posolite, pobiberite i poprskajte mslinovim uljem. Crni luk očistite i presecite na 4 dela. Čenovima belog luka odsecite vrh kojim su prikačeni na glavicu. Stavite crni i beli luk na komadić folije, posolite, poprskajte maslinovim uljem i zamotajte. Stavite ovaj paketić na pleh sa povrćem i pecite na 200C dok karfiol ne počne da rumeni 20-30 minuta. Prebacite povrće u šerpu u kojoj ćete prokuvati potaž, beli luk obavezno istisnite iz ljuske. Dodajte kašiku putera, lovor, majčinu dušicu i komadić đumbira, dodajte i parče kore od parmezana ako imate. Nalijte bujon da prekrije povrće i još centimetar-dva iznad. Ako vam zafali dodajte vodu. Kuvajte na srednjoj vatri 10-15 minuta. Povadite đumbir, koru parmezana, lovor i grančicu majčine dušice i izblendirajte potaž. Probajte ukus i dosolite ako treba. Ako vam je pregusto dodajte još bujona i prokuvajte da se sjedini.
Služite uz domaće krutone, par kapi limunovog soka ili kašiku pavlake. Ova količina dovolja je za 4 osobe.
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Moram priznati da mi je karfiol uvek bio pomalo dosadna namirnica. Osim u turšiji, karfiol iz turšije obožavam. Međutim ovako pečen razvija fantastične ukuse, čak je i miris potpuno drugačiji, za razliku od onog po malo nprijatnog koji se oseti tokom kuvanja. A celer se ovde sjajno uklopio, pogotovo što kada pečete celer on dobija po malo orašast miris, videćete, arome su neverovatne.
Inače alufoliju izuzetno retko koristim, pogotovo prilikom termičke obrade hrane, maksimalno je izbegavam, ali luk pečen na ovaj način je nešto stvarno posebno. Napisala sam da odsečete onaj zadebljali deo koji čena drži u glavici, to će vam maksimalno olakšati da istisnete beli luk, a pečenjem u ljusci sprečićete da se prepeče ili presuši.
Koru parmezana možete dodati u bilo koji potaž, stvarno daje neverovatnu notu ukusu. Ja uvek čuvam te kore, imam jednu kutijicu u frižideru u kojoj ih je bar 3-4 u svakom trenutku. Kada su u kutijici one se samo malo osuše i ne buđaju. Ako vam stoje u kesi, postoji mogućnost da se uhvati buđ po ivicama.
Ako mnogo volite ukus đumbira možete ga naseckati u potaž i izblendirati sa ostalim povrćem. Ja volim đumbir ali mislim da je sasvim dovoljno da ga prokuvate sa ostalim sastojcima da pusti svoju aromu i sokove. Potrudite se da komad ne bude previše sitan, ja sam moj lovila po loncu nekoliko minuta jer su svi sastojci iste boje.
Da vam kažem, čim krene ovo hladno vreme ja bih da se ušuškam, čitam knjige, pijem čaj i jedem tople potaže i ostale „comfort food“ opcije. Ovog puta želela sam da isprobam nešto novo i razmišljala sam koja je to sezonska namirnica na mom meniju nepravedno zapostavljena – karfiol! Pošto mi je kuvani karfiol prilično bezličan setiila sam se mog potaža od pečenog paradajza i zapitala se da li bi upalilo i sa karfiolom. Palo mi je na pamet kako bi bilo interesantno ispeći i celer – ni to nikad nisam radila, a onda sam shvatila da je i za luk to sjajna opcija. Pogotovo što ja ne volim dinstani crni luk i ni jedno jelo ne počinjem na taj način.
Umesto dinstanja, mešanja, kuvanja, dodavanja… sve sam ispekla u rerni, iz rerne u lonac na 15 minuta, par poteza štapnim mikserom i voilà! Pored toga što sam maksimalno skratila vreme pripreme izvukla sam najbolje ukuse i arome iz povrća! Nemojte samo da ga pečete predugo da ne potamni, zanmo da to nije zdravo.
Da i vi volite karfiol i kako ga najčešće pripremate?