Sastojci:
3 veće kelerabe
1 srednji krompir
1 srednji celer
supa/bujon
so, biber, maslinovo ulje
Priprema:
Oljuštite povrće i isecite na kocke. Na malo maslinovog ulja propržite celer, dodajte krompir i kelerabu, nalijte bujonom samo koliko da prekrije povrće, posolite i kuvajte oko 25 minuta. Nakon tog vremena proverite da li je povrće kuvano i izblendirajte.
Poslužite sa malo svežeg bibera ili sa par kapi limunovog soka. Možete poslužiti i sa čipsom od listova kelerabe.
Čips od kelerabe: operite listove, iskidajte i uklonite debele stabljike. Poprskajte sa malo maslinovog ulja, soli i bibera. Rasporedite na papir za pečenje na plehu i pecite na 180C 5-10 minuta, kad počne da tamni gotovo je.
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Ok, čips od kelerabinih listova je čist egzibicionizam tako da to slobodno možete da preskočite. Možete čak i da ih skuvate sa ostalim povrćem i izblendirate u potaž. Meni je bilo interesanto da isprobam. Samo da znate, ako ne pojedete sav čips odjednom obavezno držite u zatvorenoj kutiji pošto je miris intenzivan i ne želite da se sutradan cela kuća oseća.
Kelerabu obožavam od malena. Mama nam je uvek ljuštila i sekla na kriške kao jabuku, tako da sam je najčešće jela svežu. Možete napraviti i čorbicu od seckane kelerabe, listova i ostalog povrća. Ja sam ovog puta baš želela potaž.
Keleraba pri dnu glavice ima malo vlaknastiju strukturu. Zato je potrebno taj deo odstraniti više nego ostale i dobro izblendirati ili ispasirati potaž štapnim mikserom da vam ne ostanu „končići“.
Ovo je prilično kremasta struktura. Iako nisam fan krompira u potažima, delovalo mi je da će se ovde lepo uklopiti i nisam se prevarila. Možete dodati i malo kisele pavlake prilikom serviranja, ako želite da bude još kremastije.
Da li vi jedete kelerabu i koji vam je omiljeni recept?