Sastojci:

  • 4 jaja
  • 2dl jogurta
  • 2dl ulja
  • 7 kašika kukuruznog brašna (belog ili žutog)
  • 4 kašike speltnog brašna (može i belo li raž)
  • 1 kesica praška za pecivo
  • dodaci po želji: 250g sira, šaka koprive ili spanaća, 150g čvaraka…

Priprema:

Umutite jaja, dodajte ulje i jogurt i sjedinite. Dodajte suve sastojke i mutite dok se sve fino ne poveže. Na kraju stavite i odabrane dodatke. Ja sam ovog puta stavila izmrvljen sir i koprivu koju sam obarila 2 minuta u slanoj vodi i sitno iseckala. Zagrejte rernu zajedno sa tepsijom na 220C. Izvadite pažljivo tepsiju, dodajte malo ulja i prodrmajte tepsiju da se ulje rasporedi. Sipajte smesu u vrelu tepsiju i vratite u rernu, smanjite temperaturu na 200C i pecite nekih pola sata, tj. dok ne porumeni.

Služite uz jogurt ili kiselo mleko.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Proja ili projara, pitanje je sad?! Ja sam nekako naučila da i jedno i drugo zovem proja. Ali jako dobro znam razliku. Ako neko ne zna evo objašnjenja – proja je ona tanka, tvrda, u koju ide samo brašno, topla voda i so. A projara je ova narasla, fina, meka. Proja se najčešće jede uz kiseli kupus i sarmu, ili kajmak i pršutu, dok je projara jelo za sebe. Moja mama pravi savršenu proju, na zimu ću sa vama podeliti i ovaj recept.

U projaru možete stavljati razna brašna. Ja je uvek pravim od kukuruznog brašna mlevenog na potočari – starinskoj seoskoj vodenici. Nekada koristim belo kukuruzno, a nekad žuto kukuruzno brašno. Što se dugog brašna tiče, ja jako retko koristim belo pšenično brašno, pa sam ga u ovom receptu zamenla speltom, vi svakako možete da stavite ono koje najviše volite i na koje ste navikli.

Naravno da mi je nikad menje narasla, bezobranica nije htela da se udesi za slikanje.

Verujem da svaka domaćica ima svoj recept za proju. Ja sam dugo tragala za idealnim receptom. A onda je jednom tadašnja koleginica Nataša donela proju na posao da nas počasti. Još ju je ona ispekla u onim mini kalupima, pa je svaka kao zalogaj… nisam mogla da prestanem da jedem. Odmah sam je sutradan isprobala i to je sada moj omiljeni recept. I ne samo moj, imam prijateljice koje će se jako radovati ovoj objavi jer zaborave da zapšu, pa me svaki put zovu da im opet pošaljem recept.

Najčešće pravim proju samo sa sirom, ali kada sam na pijaci za vikend pronašla lepu, mladu koprivu, nisam mogla da odolim. Koprivu ili spanać samo probarite 1 minut u ključaloj posoljenoj vodi, ocedite i na dasci usitnite nožem. Moja mama pravi sjajnu proju sa čvarcima. Samo je važno da nisu previše sitni, da se ne istope skroz. Ako dodajete čvarke u ovaj recept, smanjite količinu ulja na 1.5dl jer su i čvarci masni.

Ovako spremljena proja zadržava svežinu i po nekoliko dana, ako uspete da se suzdržite i ne pojedete celu tepsiju odjednom. Samo je čuvajte u zatvorenoj posudi. Možete je nositi na posao, u školu, na putovanja. Sjajna je kao doručak ili užina. Ja ne konzumiram ugljene hidrate za večeru, pa je tu preskačem, ali može biti i odlična večera za one koji se ne hrane kao ja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno

[instagram-feed]