Sastojci:
- 4 veća paradajza
- oko 60g pirinča (kinoe, kuskusa)
- 1/2 tikvice
- 1dl beog vina
- so, biber, maslonovo ulje
- parmezan, sveža mocarela
- 2 čena belog luka
- sveži začini: listovi i cvetovi bosiljka, ruzmarin, origano
Priprema:
Dobro operite paradajz i odsecite vrh sa svakog, tako da dobjete male poklopce. Kašikom ostružite zidove, a meso paradajza sačuvajte. Kratko obarite pirinač, ne dozvolite nikako da se skuva do kraja. Na malo maslinovog ulja propržite izrendanu polovinu tikvice. Dodajte usitnjen beli luk i pržite 10-ak sekundi, zalijte belim vinom i sačekajte da ispari alkohol. Zatim dodajte sredinu paradajza, ako je potrebno prethodno malo usitnite nožem. Dodajte i sveže začine. Krčkajte na srednje jakoj vatri, dok veći deo tečnosti ne ispari, nekih 20 minuta. Kada je voda većinom isparila, sklonite sa ringle, izvadite grančice začina i dodajte pirinač i rendani parmezan. Napunite paradajz i u svaki ubacite komadć mocarele ili jednu lopticu bebi mocarele. Naređajte u posudu za pečenje, stavite poklopce i pecite oko pola sata na 220C.
Poslužite uz belo vino kao glavno jelo ili prilog uz meso.
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Količine sastojaka u ovom receptu su vrlo promenljive. Sve zavisi od nekoliko faktora – da li jelo služite kao prilog ili glavno jelo, koliki je paradajz, da li je ovo lagani ručak ili večera. Svakako ne možete mnogo omanuti. Ako vam ostane nadeva, rasporedite oko paradajza, lepo će se skrčkati.
Posudu za pečenje obavezno nauljite ili stavite papir za pečenje, da se paradajz ne zalepi.
Postoji mnogo recepata za punjeni paradajz, neki su čak i sa mesom. Punjenje od povrća je meni omiljeno i ovako ga najčešće pripremam. Odlična zamena za pirinač su kuskus ili, ako ne konzumirate gluten – kinoa. Obavezno probajte neku od te dve varijante.
Ako nemate sveže začine, možete upotrebiti suve, samo pazite da ne preterate sa količinom.
Naravno ovo jelo vrlo lako može biti posno, samo zostavite sireve. A po želji možete dodati pržene pečurke ili rendanu šargarepu u fil. Stvarno sa ovim jelom nema ograničenja, možete mnogo da se igrate i teško da ćete pogrešiti.
Ako vam paradajz pukne ili izgubi formu tokom pečenja, ne brinite, samo ostavite da se sve fino zapeče, biće kao neki paradajz pilav.