Sastojci za 2 osobe

  • 2 patlidžana
  • 1 manji crni uk
  • 3 čena belog luka
  • 5 oljuštenih paradajza ili konzerva paradajza šljivara
  • 5-6 čeri paradajza
  • 1 dl belog vina
  • 2 loptice mocarele
  • 4 kašike prezli ZrnoRa
  • so, biber, maslinovo ulje, začinsko bilje
  • parmezan

Priprema:

Patlidžan prepolovite po dužini i izdubite. Poređajte čamce patlidžana u pleh na pek papir, posolite, pobiberite i poprskajte maslinovim uljem. Dodajte u njih grančice začinskog bilja i pecite oko pola sata na 200C. Za to vreme iseckajte sredinu patlidžana. Na maslinovom ulju propržite sitno seckan crni luk, dodajte beli luk i nakon 30-ak sekundi prelijte belim vinom. Kada alkohol ispari dodajte sredinu patlidžana, a nakon par minuta i paradajz. Krčkajte 10-ak minuta na srednjoj vatri. Izvadite patlidžan iz rerne i sklonite grančice začnskog bilja. Rasporedite fil u pečene čamce od patlidžana. U svaki dodajte 1 polovinu mocarela lopte. Izmešajte prezle sa 1 kašikom maslinovog ulja i pospite po siru, na kraju dodajte i malo parmezana. Vratite u rernu i pecite 20-ak minuta.

Poslužite toplo uz čašu belog vina.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Ovo jelo je vrlo proizvoljno. Sve što vam se ne sviđa ili inače ne jedete, možete zameniti, čak i preskočiti. Recimo ako potstite ili ste na ishrani bez proizvoda životinjskog porekla, sireve možete preskočiti ili zameniti nekom biljnom verzijom. Samo vas molim da obratite pažnju na poreklo i sastva tih biljnih sireva, u njima se zaista može naći svašta što nije hrana.

Na ovaj način možete da punite i tikvice. Pošto su one malo sočnije od patlidžana, možete povećati količinu prezli. Patlidžan ili tikvicu ćete najlakše izdubiti kašikom.

Od začinskog bilja ja sam koristila skoro sve što imam na terasi – ruzmarin (jako malo), majčinu dušicu i origano. Svež origano je nešto potpuno posebno! Ako imate uslova, obavezno ga odgajite sedećeg proleća. Pred zimu i prve mrazeve svo začinsko bilje (osim ruzmarina) obavezno potkrešem skoro do zemlje i pazim da se sama zemlja ne osuši u popotpunosti. Saksije sklonim u ušuškani deo terase. Na proleće ih opet iznesem na sims koji je na ogradi terase i zalivam. Posle nekog vremena one se povrate i počnu opet da listaju i rastu.

Ako pratite blog neko vreme znate koliko volim ZrnoRa proizvode jer oni mnogo vode računa o našem zdravlju, o poreklu sastojaka koje koriste, o sastavu proizvoda. Zato sam odlepila od sreće kada sam videla da su napravili čak i zdrave prezle. Ja ne pohujem hranu, možda jednom godišnje. Mnogo posla, mnogo masnoće, mnogo mirisa koji se uvuku u sve, bez obzira na aspirator i prozor. Ali koristim prezle nan eke druge načine, recimo umesto hleba u ćuftama. Nadam se da će te ih isprobati u ovom ili nekom drugom receptu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno

[instagram-feed]