Sastojci za 2 osobe:

  • 100g cvekle
  • 150g speltinog integralnog brašna (okvirno)
  • za sos: puter, listovi žalfije, ljuta papričica, začini po želji
  • parmezan ili neki sir po želji

Priprema:

Cveklu operite i obarite. Znaćete kada je gotova kada je lako probodete viljuškom. Oljuštite i ispasirajte u blenderu ili štapnim mikserom. Dodajte brašno malo po malo i mesite dok ne dobjete kompaktno testo koje se ne lepi mnogo (možda će vam trebati manje, možda više od 150g, zato dodajte postepeno). Od testa napravite dugačke valjke debljine oko 2cm i seckajte na komadiće dužine 1 cm. Uz pomoć daščice za njoke ili zadnje strane viljuške, valjajte njoke (video je na mom instagram profilu). Kuvajte njoke u posoljenoj ključaloj vodi oko 7 minuta (probajte jednu da vidite da li vam se dopada stepen do kog su skuvane).

U zagrejan tiganj stavite puter i pržite ga dok ne dobije onaj lešnikasti miris, dodajte listove žalfije i ostale začine, propržite 30-ak sekundi i polako dodajte njoke, promešajte i ako treba dodajte malo vode u kojoj su se njoke kuvale.

Poslužite uz salatu od listova cvekle. Ja sam ispekla i šnicle od lavlje grive.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Njoke se najčešće prave od krompira, ali postoji mnogo drugih varijacija. Možete da skuvate bilo koje povrće, izblendirate i uz brašno dobijete njoke. Ne morate čak ni da pravite valjak i valjate njoke, možete testo direktno u šerpu da seckate makazama. Ja sam se zaljubila u ovu daščicu i poželela da je imam i isprobam ovu kombinaciju.

Važno je da znate da sveže pravljena testenina, pogotovo od speltinog brašna ima mrvicu drugačiju teksturu i može biti malo tvrđa. Meni to uopšte ne smeta, ali vi možete kuvati njoke i duže, do teksture koja vama odgovara.

Rad sa ovom daščicom je jedno potpuno uživanje. Baš opušta! Važno je da valjke i samu daščicu fino pobrašnite kako se testo ne bi lepilo. Ako koristite viljušku za njoke, neće vam trebati previše brašna. Možete da pravite valjke sa blagom šarom – tako što nežno pritisnete testo uz rebrastu površinu i povučete na dole, a možete i palcem da pritisnete testo i srolate na dole, dobićete ovakve male rebraste fišeke.

Cilj bilo kakvih brazdi i šupljina na testu jeste da se sos što bolje zalepi. Naravno možte samo napraviti tanke valjke i seckati na kratko bez ikakvog dodatnog „brušenja“.

Što se sosa tiče, ja sam poželela nešto što jednostavnije, u ovoj kombinaciji super je da dodate malo korice limuna i crni beli luk, „black garlic“ koji je sve prisutniji na našem tržištu i to od nekoliko domaćih proizvođača. Možete  praviti koju god kombinaciju soseva želite. Pasta je pasta, recept za sos je stvar vaše kreativnosti. Što se recepta za lavlju grivu tiče, možete ga pronaći na ovom linku, a lavlju grivu (ako ste u Beogradu) kupite kod divne Nataše na Kalenić pijaci, tezga je kod glavnog ulaza iz Njegoševe.

Pošto se trudim da ništa ne bacam, probrala sam lepe listove cvekle, oprala i iseckala uz nekoliko listova zelene salate i domaće rukole. Prelila sam najjednostavnijom kombinacjom – domaće jabukvo sirće i maslinovo ulje.

Nadam se da ćete isprobati ovaj recept – zadovoljstvo pripreme domaće paste je neizmerno!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno