Sastojci za 4 osobe:
- 4 veze zelja
- 500g mlevene junetine
- 1 šolja zrna polbe, spelte, ječma…
- po 1 mladi crni i beli luk
- so, biber, maslinovo ulje, začini
- kiselo mleko za serviranje
Priprema:
Zrnevlje potopite na pola sata ili preko noći, isperite i stavite da se kuva. Mladi luk sitno iseckajte i propržite kratko. Dodajte mleveno meso i začine i pržite da meso razvije ukuse. Kada je meso uprženo, a zrnevlje skoro kuvano, spojite fil. Listove zelja operite i odstranite im zadebljali deo.
Posudu za pečenje poprskajte sa malo maslinovog ulja, naređajte listove zelja u 3-4 sloja. Dodajte trećinu fila pa ponovite dok ne utrošite svo zelje i fil. Listove koje stavljate na vrh možete blago popariti. Zalijte sa 2dl vode i stavite u rernu na 180C. Pecite jelo poklopljeno oko 15 minuta i još 10-ak minuta da se zapeče i voda skoro ispari.
Poslužite toplo ili hladno uz kiselo mleko.
Detaljii saveti uz ovaj recept:
Sarmice od zelja, sarmice od raštana, sarmice od vinove loze… koja god da je kombinacija mogu zauvek da ih jedem!!! Preukusno jelo, samo malo naporno za pripermu, pogotovo kada su listovi mali, pa morate da ih poparite, pa očistite, pa smotate, pa naređate sarmice u šerpu, a pojede za u rekordnom roku.
Zato sam smislila ovu razmotanu varijantu. Da, postoje i musake na ovaj fazon, ali izvin’te me, ja musaku ne volim. Ta zapečena jaja među mesom i povrćem su mi neverovatno odbojna. Ovo je jedna jednostavna varijanta koja neuporedivo skraćuje vreme pripreme, a daje potpuno isti ukus.
Prvo i najvažnije – stavite što više zelja! Što više, što više! Ozbiljna sam. Verujte mi da ovakvim načinom pripreme zelje skoro nestane. Ja sam prvi put stavila 3 veze i to bogate tri veze – izgledalo je kao da ga uopšte nema. Da se razumemo, ukus se oseća i fantastičan je – zaista kao zamotane sarmice, ali nigde ni traga zelenišu. Zato sam drugi put ozbiljno natrpala i vredelo je! Još bolji ukus!
Zašto ovo zrnevlje, zašto ne pirinač? Razloga je nekoliko, a najvažniji je tekstura. Kada stavite pirinač u ovakva jela, on se raskuva i skoro dezintegriše, pa sve bude nekeko skoro kašasto, a kuvana polba i spelta imaju lepu opnu koja zadržava formu. Ne brinite, nije to tvrdo kao nekuvani pirinač, samo nekako ima da se žvaće. A i glikemijski indeks ovih žitarica je niži u odnosu na pirinač, pa su pogodne za one koji imaju insulinsku rezistenciju ili dijabetes, kao i za one koji ne žele da ih razviju.
Žitarice potapamo iz nekoliko razloga, pisala sam o tome više puta, ali ću drage volje ponoviti za sve nove ljude. Potapanje žitarica i nekih mahunarki je veoma važan korak, ne samo da se na taj način brže kuvaju, već se oslobađaju fitinske kiseline. Iako je fitinska kiselina antioksidans i antikancerogen, ona sprečava apsorpciju gvožđa, cinka, kalcijuma i magnezijuma, pa je ipak poželjno potopiti ovakve namirnice pre glavnog kuvanja.
Dakle, nekih 20-ak minuta za seckanje luka i dinstanje mesa, 5 minuta da sve složite, još maksimum pola sata u rerni i za sat vremena imate savršen ručak od čega je efektivnog rada bilo pola vremena, ostatak radi rerna. Zar to nije pravi prolećni brzi ručak? Jedva čekam leto da pravim sa listovima vinove loze!