Rižoto sa spanaćem

Sastojci:

  • 1 šolja pirinča za rižoto (Arborio, Carnaroli)
  • 1.5l vruće supe ili bujona od kocke za supu
  • 150g spanaća
  • 2 čena belog luka
  • kocka putera
  • šaka parmezana
  • 1dl belog vina
  • so, biber, maslinovo ulje

Priprema:

Na maslinovom ulju propržite usitnjen beli luk. Dodajte pirinač i promešajte kratko, kada se zacakli prelijte belim vinom. Mešajte dok ne ispari alkohol i posolite. Polako podlivajte pirinač supom, kutlaču po kutlaču na svakih 5 minuta i mešajte sve vreme. Posle 15ak do 20 minuta, dodajte spanać. Nastavite da mešate i dolivate supu. Kada je pirinač skoro gotov isključite ringlu, poklopite i ostavite 5 minuta. Nakon toga umešajte puter i parmezan u rižoto nežnim pokretima varjačom, da ne oštetite zrna. Dodajte malo sveže mlevenog bibera i služite toplo kao predjelo, lagani ručak ili prilog.

Ovo jelo se najlepše slaže uz neko fino suvo belo vino.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Za rižoto je najvažnije koristiti kvalitetan pirinač. Najpoznatije vrste su svakako arborio i caranoli. Cena im jeste malo jača, ali svakako vredi za kvalitet koji dobijate. Pored toga što je važno da bude kremast, bitno je da zrna budu celovita i nikako raskuvana. Sigurno ste čuli za stručan izraz „al dente“. Pre 2 godine digla se ozbilnja frka oko toga šta je zaista al dente kada su u pitanju pirinač i pasta jer su neki restorani počeli da služe zaista nedovoljno kuvane ove dve namirnice. Mislim da je poenta da sami nađete vaš omiljeni balans između nekuvanog i prekuvanog, na kraju dana kuvamo za sebe i naše najmilije, ne za kritičare otmenih restorana, bar ne za sad.

Zato je bitno da ga polako krčkate i dolivate supu, da ni u jednom trenutku ne ostane bez tečnosti, kao i da ne pliva u njoj.

Rižoto je jedno od mojih omiljenih jela. Ima toliko varijacija i mogućih sastojaka, ali beli luk, belo vino, puter i parmezan su ono što čini osnovu ovog jela, uz kvalitetan pirinač naravno. Svi smo mi odrasli na maminom pilavu, ali ovo je ipak nešto drugačije. Čari rižota otkrila sam negde na početku fakulteta kada sam sebe častila kuvarom Najdžele Loson, Džejmijev mi je tada bio prosto preskup. Najdžela je u ovu zbirku stavila recept za sjajnu varijaciju klasičnog milanskog rižota – rižoto sa limunom. Danas sam preturala po ovom kuvaru, moraću da ga napravim ponovo posle nekih 15ak godina pauze.

Dakle rižoto nije bauk – probajte, igrajte se, pa i ako se raskuva prvi put, ništa strašno, pamtite i korigujte za sledeći pokušaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno