Sastojci:
- 80-100g koprve
- 3 jaja
- 60g putera sobne temperature
- 120g brašna (mešavina belog brašna i spelte)
- 1dl mleka
- pola kašičice praška za pecivo, so
- 250g krem sira
- 100g pečenice
- 50g pečene golice ili pečenog susama
Priprema:
U ključaloj posoljenoj vodi prokuvajte koprivu 2 minuta. Ocedite i na dasci usitnite oštrim nožem. Odvojite belanca od žumanaca. Umutite žumanca sa puterom, dodajte mleko, brašno, koprivu, so i prašak za pecivo i sjedinite mikserom. Odvojeno umutite belanca sa mrvicom soli i polako umešajte u žumanca deo po deo uz pomoć špaule. Rasporedite smesu na pek papir na plehu i pecite 20-ak minuta u rerni zagrejanoj na 180-200 C. Izmešajte krem sir sa sitno iseckanom pečenicom. Prepecite susam ili golicu u tiganju. Golicu možete i kratko da usitnite u secku nakon pečenja. Izvadite rolat na vlažnu krpu i rasporedite krem sir i pečenicu u jednakom sloju. Pospite golicom i zamotajte rolat. Sstavite ga u frižider barem pola sata pre sečenja.
Možete ga čuvati u frižideru, samo ga umotajte u foliju ili voštanu krpicu. Najlepši je fino rashlađen.
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Umesto koprive možete koristiti spanać, blitvu ili bilo koji zleniš po želji. Ja sam dobila vezu koprive, pa sam želela da je iskorisitm. Krem sir takođe možete zameniti mešavinom domaćeg milerama i sitnog sira. Ukoliko želite, možete izostaviti pečenicu, možete dodati seckane kisele paprike ako je zima, ili čak kisele krastavčiće.
Ako rolat tokom pečenja ne naraste, ne brinite, ni moj nije narastao ovog puta, ali je ispao super ukusan.
Kada rasporedite krem sir po vrućem rolatu može se desiti da se malo razvodni, zato je zaista važno da se rolat pre sečenja dobro ohladi.
Iako je moja mama sjajna kuvarica i često isprobava nešto novo, oduvek je pripremala slatke rolate. Postojao je samo jedan recept slanog rolata u njenoj svesci i on je bio žute boje, a mene su toliko fascinirali ti zeleni rolati. Izgledali su tako prefinjeno i uvek su služeni na nekim posebnim proslavama. Gde god sam imala priliku da ih probam nisam je propuštala. A onda sam se pre nekoliko godina odvažila da i sama probam da ga napravim. Da li ste ikada imali osećaj straha od nečeg čemu se divite i smatrate umetnošću, prosto se plašite da li ćete to umeti da uradite, kako će ispasti? Onda se jednom odvažite, probate – a ono ispadne nikad lakše i prelepo, preukusno. Tako je ova moja fascinacija iz detinjstva postala sastvani deo moje sveske s receptima i rado ga pripremam u svim prilikama, svečanim i svakodnevnim.
Imate li vi neki rcept koji se plašite da isprobate? Pišite mi, možemo zajedno da ga demistifikujemo.