Rolnice od tikvica i sira

Sastojci:

  • 1 velika ili 2 manje tikvice
  • 100g sira po želji (kozji, ovčiji, sa plavom plesni…)
  • sveže začinsko bilje po želji (bosiljak, vlašac, peršun)
  • so, biber, malo maslinovog ulja za grilovanje tikvica
  • 40g oraha
  • 3 kašike bundevinog ulja

Priprema:

Isecite tikvice na šnite debljine 0.5cm. Vrlo malo posolite i prepecite sa obe strane na običnom ili gril tiganju. U isto vreme prepecite kratko orahe na drugom tiganju ili u šerpi, bez dodavanja masnoće. Dok se tikvice samo malo prohlade, koliko da možete da ih prstima rolujete, usitnite sir. Dodajte začinsko bilje i izmešajte. Na dasci za sečenje, velikim nožem usitnite orahe na manje komade. Na svaku šnitu tikvice, stavite kašičicu fila, pospite orasima, zamotajte i ređajte na tanjir za posluživanje. Pospite ostatkom začinskog bilja i na svaku tikvicu kapnite malo bundevinog ulja.

Ovo predjelo se može služiti i hladno, ali najlepše je dok je toplo. Ide divno uz pinot grigio ili chardonnay.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Za početak mala napomena – ja sam ovaj put rolovala tikvice sa dve vrste fila. Jedan je bio ovčiji sir koji smo upravo doneli sa stare planine i vlašac, a drugi sir sa plavom plesni i orasi. Pošto je tikvica bila jako velika ja sam je prvo presekla na pola po dužini tako da su rolnice bile taman veličine zalogaja.

Ako pravite sa nekim mekšim sirom, samo ga malo izgnječite viljuškom. Plavi sir i slične kremastije sireve, možete iseći na štapiće i posuti orasima prilikom rolanja.

Ukoliko nemate sveže začinsko bilje, možete staviti i suvo, ali onda smanjite količine. Možete dodati i malo čilija ili tucane paprilke.

Bučino ulje se savršeno slaže sa tikvicama i sirom, mala količina će savršeno dopuniti i zaokružiti ukus ovog predjela. O benefitima ovog ulja pisala sam vam u receptu za salatu od mladih tikvica, ulje koje ja koristim je jedno od najkvalitetnijih – direktno iz međumurja. Ukus ovog ulja je prelep, a jedna boca može vam trajati jako dugo, pogotovo kada je ovako kvaltetno.

Ovako napravljene rolnice mogu biti savršeno predjelo ili zakuska uz belo vino. Takođe, možete da napravite paradajz sos po receptu za paradajz potaž. Zatim poređajte rolnice u posudu za pečenje i prelijte sosom. Dodajte odozgo malo parmezana i zapecite u rerni i eto kompletnog ručka.

Odaberite svoj omiljeni sir i igrajte sa dodacima. Ako imate pitanja ili ideja za ovaj recept koje biste podelili samnom, pišite mi u komentarima. Ukoliko vas zanima gde možete nabaviti ovo savršeno ulje, možete me kontaktirati direktno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno