Saladak kupus sa junetinom

Sastojci za 4 osobe:

  • 600-800g junetine (najbolje od paufleka)
  • 1.2kg kupusa
  • 1 velika kašika masti
  • so, biber, začin po želji

Priprema:

Kupus očistite od spoljnih listova i korena u sredini, i nasecite na manje komade. Meso isecite na veće komade, oko 7- 8cm. Na vreloj masti kratko zapecite komade mesa. Dodajte kupus, posolite, pobiberite, dodajte suvi začin i nalijte vodom skoro da prekrije. Na laganoj vatri krčkajte kupus oko sat vremena, povremeno mešajući. Ja ga kuvam dok meso ne počne da se raspada. Probajte ukus i dodatno posolite ako treba. Obavezno ostavite i malo čorbice, ne dozvolite da sva voda uvri.

Služite uz hleb i ljute papričice, sveže ili iz tegle.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Verujem da svaka kuća ima svoj recept za ovo jelo, skoro kao za pasulj ili kiseli kupus. Ja ga najviše volim ovako klot, bez zaprške, bez luka, bez ikakvih dodataka – samo meso i kupus. Možete naravno započeti jelo i dinstanjem luka, ali to će samo dati dodatnu težinu koja stvarno nije potrebna kupusu, pogotovo sa ovim predivnim mladim glavicama. Takođe luk će pustiti vodu od koje nećete moži da zapečete meso, a taj korak je važan za ukus.

Možete dodati i kašiku paradajz pirea, ako je meso malo starije, da dopuni ukus. Moj tata voli da na kraju stavi šaku pirinča da upije višak vode, ali meni je ova čorbica u koja se stvori prilikom kuvanja omiljni deo. Pogotovo od kad sam otkrila domaće varijante suvog začina, bez silnig aditiva, ogromnih količina soli i nepotrebne hemije.

Kada se meso malo zapeče na početku ono ovom jelu da savršen ukus. Možete isprobati recept sa svinjetinom, pravila sam i tako i sasvim je fino.

Bez obzira što je ovo jelo toliko „prosto“ uvek me oduševi svojim ukusom, posebo nakon nekoliko dana obilne i jake praznične hrane. A mladi kupus koji se sada pojavio na gradskim pijacama je idealan za odmor stomaka.

Volim kada su jela jednostavna, onda kvalitetni sastojci dolaze do izražaja i nose glavnu ulogu ukusa.

Koji je vaš „ključni korak“ u pripremi slatkog kupusa?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno