Salata od cvekle i rukole sa kozjim sirom

Sastojci za 2 osobe:

  • 3 srednje cvekle (oko 500g)
  • 150g sira
  • ½ avokada
  • 80g rukole
  • 50g oraha (šaka)
  • 1 kašičica senfa
  • 1 kašičica meda
  • so, biber, aćeto, maslinovo ulje

Priprema:

Operite cveklu, odsecite joj vrh i dno i stavite je na veći komad papira za pečenje. Posolite, pobiberite, dodajte malo maslinovog ulja i zamotajte je u papir, a zatim ceo paketić u foliju. Pecite oko 40 minuta u rerni na 180-200C. Viljuškom proverite da li je pečena. Kada se prohladi sastružite koru sa nje i isecite na komade srednje veličine. Isecite i avocado. U teglicu stavite so, biber, ulje, aćeto, senf i med, dobro zatvorite i izmućkajte da dobijete fini preliv. Na tanjir stavite rukolu i poprskajte sa malo preliva iz tegle. Odozgo rasporedite komade cvekle i avokada. Izdrobite kockicu kozjeg sira i pospite tostiranim orasima.

Poslužite salatu kao glavno jelo ili dodatak nekom finom komadu mesa.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Sve o pečenju i ljuštenju cvekle pronađite u ovom receptu. Možete naravno i da je kuvate, ali meni je ukus bogatiji kada je cvekla pečena. Ako ne volite avokado, jednostavno ga preskočite.

Znam koliko je teško izabrati dobar avokado. Ja ga biram metodom stiska 😀 dakle uzmite avokado u ruku i blago stisnite, ne sme biti ni tvrd kao krompir, niti premekan da vam prsti propadnu skroz. Treba da se samo blago ugiba, ako me razumete.

Sjajan dodatak u ovoj salati može biti još malo obogaćen preliv – kada budete pekli cveklu ubacite sa njom 1 veliki ili 2 mala čena belog luka u ljusci. Sama cvekla će povući malo arome prilikom pečenja, a čen izgnječite u teglicu u kojoj mućkate preliv.

Ako nemate ili ne volite klasičan kozji sir možete dodati fetu ili neki drugi beli sir, samo je važno da nema prejaku aromu. Dobra opcija može biti i sir sa plavom plesni. Ako postite stavite dimljeni tofu ili prosto preskočite sir.

U salate najčešće dodajem lešnike, ali ovde su pečeni orasi pun pogodak. Najlakše ćete ih ispeći ako stavite tiganj na srednju temperaturu ringle, ubacite orahe i posle pola minuta promešate nekoliko puta. Pazite da ne zagore. Ovako pečene orahe možete lako i da oljuštite, opna će spasti sama. I slobodno ih dodajte tople u salatu.

Ova salata idealna je i za poneti. Spakujte je u kutiju, a dresing posebno ponesite u teglici, da ne bi uvela. Možete je napraviti i dan ranije, ili samo ispeći cveklu uveče, a ujutru složite salatu i ponesite za zdrav obrok.

Za mene je ovo sjajan lagani ručak, eventualno uz parče zdravog hleba. Može biti i večera, ali u tom slučaju smanjim porciju i ne jedem hleb.

Ako nemate ili ne volite rukolu, stavite matovilac ili bilo koju zelenu salatu iseckanu na trakice.

Kao što vam uve pišem – igrajte se sastojcima i prilagodite ih svom ukusu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno

[instagram-feed]