Salata od madih tikvica sa bučinim uljem

Sastojci:

  • 1 mala mlada tikvica po osobi
  • par listova svežeg bosiljka
  • limunov sok
  • bučino ulje

Priprema:

Dobro operite i osušite tikvice. Ljuštilicom za povrće isecite tikvice na trakice. Poprskajte limunovim sokom i bučinim uljem. Nacepkajte listove bosiljka. Promešajte i servirajte na tanjiru kao prilog, salatu ili večeru.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Potrudite se da nađete mlade tikvice od proizvođača koje poznajte, tikvice se dosta prskaju, pa probajte da izbegnete one iz masovne proizvodnje ili uvoza. Iako obožavam tikvice, ne kupujem ih dok domaći proizvođaći ne počnu da ih donose na pijacu.

Ovu salatu možete napraviti i sa masinovim uljem, ali tek sa bučinim ćete osetiti punoću ukusa hrskavih mladih tikvica.

Bučino, odnosno bundevino ulje ili zeleno zlato kako ga još zovu, ima ogromne benefite po naše zdravlje i to najviše zahvaljujući bogatstvu vitamina A i E, omega 3 i 6 masnih kiselina, cinku, triptofanu i mnoštvu snažnih antioksidansa. Ja obožavam ukus ovog ulja, pogotovo čuvenog bučinog ulja iz Međumurja. Kod nas se može naći u nekim prodavnicama zdrave hrane. Srećom ja imam dobre izvore pravog međumurskog bučinog ulja.

Bundevino ulje koristi se za salate ili kao preliv. Ja ga često dodajem u tanjir kada serviram potaž od bundeve, zato volim da ga imam u svojoj kuhinji tokom cele godine.

Ukoliko želite ovo ulje, pišite mi, rado ću sa vama podeliti dodatne informacije o ovom zelenom zlatu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno