Salata sa gamborima

Sastojci za dve osobe:

  • 6-8 velikih listova zelene salate
  • 1 šaka rukole
  • 300g gambora
  • 70g kinoe
  • 1 šargarepa
  • ¼ jabuke  (granny smith ili neka druga kisela)
  • 1 kašičica meda
  • 1 kašičica senfa
  • so, biber, maslinovo ulje, sok od ½ limuna, začini po želji
  • ljuta papričica (opciono)

Priprema:

Na malo maslinovog ulja propržite gambore koje ste blago posolili. Zelenu salatu isecite na trakice, jabuku i šargarepu na male štapiće. Kinou skuvajte u posoljenoj vodi. Kada se kinoa i gambori malo prohlade, u tanjir stavite zelenu salatu i rukolu pa okolo ili odozgo naređajte ostale sastojke. Po želji pospite još nekim začinima i naseckajte vrh ljute papričice. U teglicu stavite limunov sok, med, senf, biber i maslinovo ulje, dobro zatvorite i promućkajte.

Prelijte salatu i uživajte!

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Zelenu salatu birajte prema svom ukusu, ja sam ovaj put uzela kristalku, a sledeći put ću neku od onih tamnih, njih baš volim! Možete i miks naravno, neće to mnogo uticati na ukus. Rukolu isto dodajte po volji, ja je obožavam, a Miloš i ne baš, pa u svoju porciju uvek stavim više.

Generalno, svi sastojci su ovde zamenljivi, to je salata – vrlo proizvoljan obrok. Ali moram priznati da je ovo kompletno moja kreacija i iskreno sam oduševljena ukusom, ne bih ni slučajno preskočila ni jabuku ni šargarepu. Jedino što bih dodala, a i to ću uskoro samo da poručim na vreme – jesu klice i mikro bilje.

Ako nikad niste pripremali kinou, ne brinite, vrlo je jednostavno. U šerpicu stavite kinou i duplo više vode, malo posolte i kuvajte na laganoj vatri da vri jedno 10ak minuta polu poklopljeno. Isključite, skinite sa vatre i poklopite. Ostavite još 10 minuta i ako treba ocedite višak vode. Ja sam ovog puta imala šarenu kinou pa sam je pustila malo duže da se kuva. Svakako probajte je. Neka zrna ostanu skoro cela (pogotovo crvena kinoa) a neka se potpuno otvore.

U suštini, trebalo bi prvo isprati kinou, ali pošto je sitna to je jako pipavo. Najlakše će biti da je isperete u nekoj gustoj cediljki. Kako kaže moja prijateljica naučnica Jovana: sve te žitarice treba da se isperu, od tih jedinjenja koja su uslovno rečeno otrovna jer ih štite da ih insekti ne pojedu ( saponini, fitinska kiselna…). To što ja to znam, ne znači da to i praktikujem baš 100% i tu smo se nasmejale obe. Da treba ih ispirati, ali ako taj korak preskočite s vremena na vreme, neće se desiti ništa dramatično.

Umesto kinoe možete koristiti proso, integralni pirinač ili bilo koje slično zrnevlje.

Jedina stvar sa gamborima koja mene pomera je što se toliko smanje količinski prilikom termičke obrade. Dakle mogla sam i kilo da stavim, meni bi bilo malo, jer ih obožavam. Koliko god da stavite biće to ok. Ako koristite zamrznute obavezno ih odledite i dodatno prosušite kuhinjskim ubrusom, da vam ne bi prskali kad ih stavite na ulje.

Papričica ide savršeno uz ovu salatu i vizuelno, a i za nepce, tako da ako vam ne smeta ljutkasto, nemojte je preskočiti!

E sad, što se tiče raznih začina, šta god vam volja dodajte! Luk u granulama, crni, beli, biber, mirođiju, vlašac… Pre nedelju dana nama je u poseti bio prijatelj kojeg smo poznavali samo online, jedan predivan čovek iz Amerike s kojim godinama imamo sjajnu saradnju. Ja ne mogu da vam opišem koliko me je oduševio nekim nasumičnim poklonima. On zna da imam food blog, ali nije znao da ja već mesecima Milošu pričam o Everything Bagel začinu, nije znao koliko volim granolu sa Javorovim sirupom… A eto doneo mi je upravo te stvari. Čak i čuveni recept za granolu njegove bake koja je na tome napravila imperiju. Dakle, hvala divnom, dragom prijatelju Joseph-u jer je naša salata otišla na viši nivo. A granolu tek treba da isprobam.

Za bejglse ste sigurno čuli, ako niste to je jedno okruglo pecivo sa rupom u sredini. Jede se tako što se preseče na pola i najčešće maže krem sirom, dodaju se losos, zelena salata, može tako presečen i da se tostira. U Beogradu je pre 11 godina postojao bagle shop u Nušićevoj i imali su sjajne bejgle. Fora sa ovim pecivom je šta ćete namazati i čime je pecivo posuto. To može biti crni ili beli susam, zrna maka, beli luk u granulama… A najomiljeniji je everything bagle začin u kojem je sve! Zato sam vam i uslikala ovu sliku jer everything bagle nije teško napraviti. Prema sastavu na pakovanju: morska so, beli i crni luk u granulama, mak i crni i beli susam.

Sa začinima ili bez, pozivam vas da isprobate ovu salatu i da mi javite utiske!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno

[instagram-feed]