Sastojci za 2 osobe:
- mix zelenih salata po želji
- 100g Que Koza dimljenog sira (sir za grilovanje)
- 10-ak lešnika
- 1 breskva
- par listova pečenice ili pršute
- maslinovo ulje, dresing od nara ili aćeto balzamiko
Priprema:
Operite i isecite salatu na trakice. Na gril tiganju ispecite šnite sira debljine oko 0.5cm. Na istom tiganju prepecite i lešnike, kada se prohlade naseckajte ih nožem ili stavite u kesu i izlupajte malo tučkom za meso da se delimično usitne. Breskvu nasecite na tanke kriške, a pečenicu na uske trakice. Na tanjir stavite prvo zelenu salatu, zatim pečenicu, a onda u krug naređajte kriške breskve. Pospite sve seckanim lešnicima i u sredinu naređajte grilovan sir. Poprskajte salatu maslinovim uljem i prelijte dresingom.
Ako ovu salatu jedete za večeru, predlažem da izostavite hleb.
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Pre nekoliko dana jedan prijatelj mi je došao ozbiljnog lica i rekao – imam jedan zadatak za tebe. Pomislila sam: naravno sve za prijatelje, šta god da je tako ozbiljno. Kad mi je rekao da moram da mu smislim recept smejala sam se nekoliko minuta. Da pojasnim – njegova supruga je trenutno trudna, a on je čuo da je sok od nara super za trudnice i čim ga je u jednoj radnji zdrave hrane ugledao, odmah je kupio, da bi tek kada je došao kući shvatio da je to soS od nara, a ne soK. Ali dobrooo, to nam se svima dešava.
I tako sam ja juče sedela i mislila šta da vam pripremim za današnji recept i setila se da mi je Velja vrlo ozbiljno poverio tu bocu sosa od nara. Pošto je ukus sličan aćeto prelivima za salatu shvatila sam da bi to bilo najbolje rešenje, pogotovo za ove trenutne visoke temperature. Mada može da se preliva i preko mesa, raznih sireva, da se dodaje u soseve… Ne brini Veljo potrošićemo mi to zajedno.
Vrlo često pripremam ovakve salate, već sam objavljivala nešto slično. Volim da dodajem voće u obrok salate. Najčešće su to kruška i mango, nekad narandža, ali kada sam videla ove prelepe zrele breskve, nisam mogla da odolim. I naravno, trebalo mi je nešto što će se lepo složiti uz nar, a da ipak bude posebno, da bude glavni lik ove salate. Srećom na prvom skupu Malih proizvođača hrane u Srbiji, upoznala sam predivne ljude koji stoje iza jednog mljac brenda Farma Que Koza. Pogađate, to su fini domaći proizvodi od kozjeg mleka. Ne zna se šta je lepše! Odmah sam kupila od svega po malo, a jedno vakumirano pakovanje dimljenog sira čekalo je svoju šansu – i dočekalo! Preukusan sir, sa blagom aromom dima, fine nežno škripave teksture. Savršen za grilovanje!
Trudim se da dok spremam ovakva jela ne grickam sastojke, da ne bih pojela više nego što treba, a i da bih uživala u simfoniji kada je složim – nisam mogla da odolim ovom grilovanom siru, pojela sam bar 3 šnite!
Znam da ovakvih preliva ima sada i kod nas u skoro svakom marketu i zdravoj hrani, ja sam ih ranije kupovala u Grčkoj – beli, crni, sa narom, sa medom, razne kombinacije.
Dakle, salatu izaberite po želji, možete i gtovu mešavinu. Pečenicu izostavite ako želite, ali obavezno probajte kombinaciju: salata, grilovani sir, voće i neki fini preliv.
I jedan savet, dobro čitajte šta kupujete, a ako imate neki sastojak sa kojim ne znate šta biste, pišite mi slobodno, smislićemo nešto zajedno. Meni ništa od hrane nije strano i sve bih probala bar jednom u životu.