Sastojci:
- 30 listova vinove loze
- 500g mlevene junetine
- 80g zrna polbe
- 1 mala glavica crnog uka
- 1 čen belog luka
- so, biber, maslinovo ulje, začini po želji
Priprema:
Zrno polbe potopite na minimum pola sata. Propržite sitno seckan crni luk na malo maslinovog ulja. Dodajte beli kuk i pržite 30ak sekundi. Dodajte meso, so, biber, začine i upržite da se meso malo karamelizuje. Dodajte oceđeno zrno polbe i promešajte. Listove potopite na minut, dva u vrelu vodu, a zatim prelijte hladnom vodom. Pažljivo vadite jedan po jedan list i motajte sarmice. Naređajte ih u šerpu u koju ste stavili malo maslinovog ulja. Nalijte vodu da prekrije sarmice i krčkajte oko pola sata.
Poslužite tople sarmice uz kiselo mleko ili grčki jogurt. Može i jedan ’ladan špricer posle ovakvog ručka.
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Listovi vinove loze su mnogo jednostavniji za motanje od blitve i zelja, a imaju i poseban blago kiselkast ukus koji će vas oduševiti. Birajte lepe, zdrave mlade listove i samo im odstranite peteljku, nema potrebe da tanjite žilu kao kod ostalog zeleniša.
Zrno polbe ima divan ukus i brzo se kuva. Ako ga niste do sad koristili, možete ga prethodno malo prokuvati ili potopiti preko noći. Opna je drugačija i neće se raskuvati kao što je to slučaj sa pirinčem. Polba je predivna i jako zdrava žitarica. Kod nas je sve više popularna i može se naći u marketima, kao i u prodavnicama zdrave hrane.
Naravno, uvek je možete zameniti pirinčem, prosom, integralnim pirinčem, pšenicom, speltom… Izbor je vaš, ali predlažem da isprobate polbu.
Od začina sam pored soli i bibera koristila domaći začin od povrća „Testenina od davnina“, malo tucane i malo dimljene paprike. Vi možete preskočiti ove začine ili dodati neki svoj omiljeni.
Ovako pripremljene sarmice karakteristične su za Grčku, Makedoniju i Tursku, ali nepregledni vinogradi Toskane insirisali su me da sa vama podelim ovaj predivan recept.
Ovo je fantastično letnje jelo koje hrani, a zbog dodatka kiselog mleka i osvežava, jedino što su sarmice sitne, pa ode sve za jedan ručak. Trebaće vam manje od sat vremena za pripremu, a efektivnog rada ima oko pola sata. List loze jednosttavan je za motanje, skoro kao kupus, tako da ide jako lako.
Listove potapamo da bi malo omekšali i da nam bude lakše da ih smotamo. Pazite samo da ne stoje u toloj vodi predugo da se ne raspadnu.
Naravno, lakša varijanta je da napravite fil, a onda sve složite u vatrostalnu posudu kao musaku i zapečete u rerni. U tom slučaju polbu prvo prokuvajte u ključaloj vodi 20ak minuta.
Javite kako vam se dopala ova kombinacija.