Škarpina iz rerne i pire od paškanata

Sastojci za 2 osobe:

  • 2 škarpine
  • ½ kg paškanata
  • 1 glavica + 4 čena belog luka
  • 3 kašičice putera (po mogućstvu aromatizovanog)
  • 1dl belog vina
  • 1dl mleka
  • 1 limun
  • so, biber, maslinovo ulje, svež ruzmarin, majčina dušica…

Priprema:

Ribu operite i stavite u vatrostalnu posudu, posolite i pobiberite. U svaku ribu ugurajte po čen belog luka, grančicu ruzmarina i ostalog začinskog bilja i po kašičicu putera. Trećom kašičicom putera premažite ribu, još nekoliko čena belog luka stavite sa strane. Nalijte decilitrom belog vina i poprskajte ribu sokom od pola limuna, poklopite i stavite u rernu da se peče na 180-200C. U zavisnosti od veličine porcije trebaće joj 40-60 minuta.

Paškanat oljuštite i isecite na komade, stavite u posudu za pečenje, poprskajte maslinovim uljem, posolite i pobiberite. Od glavice belog luka odsecite vrh, dodajte par kapi maslinovog ulja, posolite i pobiberite. Zamotajte luk u papir za pečenje, a zatim u komadić folije. Pecite povrće zajedno sa ribom dok paškanat omekša. Ispečen paškanat i beli luk stavite u blender, dodajte malo soli, mleka i komadić putera. Izblendirajte do fine teksture.

Poslužite ribu i paškanat uz zelenu salatu po želji.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Kada pripremate ribu koja je tog dana sveže ulovljena, osim malo soli, realno ne treba vam ništa. Takva riba je preukusna! Par kapi limunovog soka i maslinovog ulja i imate gozbu! Ali zamrznuta riba je za mene već druga priča, treba joj ipak malo pomoći da se iz nje izvuče ono najbolje.

Na ovaj način možete da pripremate bilo koju morsku ribu. Ja ovako spremam i brancina i oradau. Kupujem isključivo duboko zamrznutu ribu. To mi nekako deluje najsigurnije jer je takva riba zamrznuta jako brzo nakon ulova, takva je i transportovana i ne gubi previše na kvalitetu. Sveža riba koja se transportuje na ledu se retko nađe na mojoj trpezi.

Kod škarpine budite jako oprezni kada je perete, sva je bockava. Ja sam se jednom ozbiljno rasekla na njena peraja, idite niz kičmu, u suprotnom se možete povrediti kao ja.

Recept za aromatizovani puter možete prilagoditi biljčicama koje imate u kući. Može biti sa ruzmarinom, bosiljkom, peršunom… Samo vodite računa da je limun organski ako dodajete koricu limuna. Ako postite ili ne jedete mlečne proizvode, prosto preskočite puter, dodajte nekoliko kašika maslinovog ulja i rešeno. Belo vino nije obavezno, ako ne konzumirate alkohol, jednostavno preskočite ovu namirnicu.

Pire od paškanata! Wooow!!! Kada sam probala pire od celera – oduševila sam se. Kada sam probala pire od paškanata – ostala sam bez reči! Dugo sam razmišljala koji je najbolji način da se ovaj prilog pripremi i došla mi je ideja da ga ispečem. Kada ga izblendirate, proverite da nije ostalo neko srce paškanata. Ono ume da bude žilavo, pa izbacite ako se neko nije izblendiralo.

Sočna, meka, preukusna!

Pečeni beli luk je ovde savršen par, a pošto imam i crni beli luk, nero garlic – ulov sa jednog beogradskog noćnog marketa, odlučila sam da ukus obogatim ovom nesvakidašnjom namirnicom. Crni beli luk ili black garlic nastaje dugom fermentacijom belog luka. Ukus je neverovatan, opisala bih ga kao spoj najlepše note iz arome belog luka sa slatkoćom i kiselošću sušenih šljiva i tamo neeegde dalekoo u pozadini samo nagoveštaj nečega zemljanog što bi moglo da podseti na tartufe. Stvarno je teško opisati, zato vam predlažem da probate.

Nadam se da ćete isprobati ovaj recept i uživati u njemu kao i mi u ovom današnjem ručku!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno