Sastojci:
- 200g crvenih ljutih papričica
- 1kg crvene paprike za ajvar
- 400g šećera
- 1 limun (sok i malo korice)
- 1 vanilin šećer
- 1/2 kašičice cimeta (opciono)
- obavezno rukavice
Priprema:
Operite i iseckajte slatku paprku na kockice, ljutu na kolitiće ili kockice. Stavite paprike u šerpu i dodajte sve sastojke osim cimeta, promešajte i ostavite par sati ili preko noći. Prvih 15 minuta kuvajte slatko na niskoj temperaturi, da se polako zagreva. Onda povećajte temperaturu do neke srednje i kuvajte lagano oko 45-60 minuta. Pred kraj dodajte malo cimeta. Izvadite kašičicu softa na tacnu i ostavite da se prohladi, ako se sporo razliva, ako je guso – kuvanje je gotovo. Sipajte vruće slatko u vruće teglice, zatvorite poklopcima i stavite u dunst.
Služite uz sireve i hladna predjela. Možete dodati i u slatko-slane soseve azijske kuhinje.
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Napisala sam da su rukavice OBAVEZNE i to vam govorim iz iskustva. Pošto je ova količina paprika mala i isecka se časkom, ja sam mislila da mi ne trebaju… A onda su nokti na palcu i kažiprstu leve ruke goreli 3 dana. Nije bilo strašno, ali to je neprijatnost koja se lako može izbeći.
Takođe, kada perete šerpu od ovog recepta, predlažem da stavite masku, jer kad voda dođe u dodir sa ovom ljutinom – vazduh postane opasno golicav i tera na kašalj.
Potrudite se da maksimalno odstranite semenke kada sečete paprike. Meni su se potkrale neke iz ljutih papričica i to nije uopšte strašno, samo je estetski momenat u pitanju, neće uticati na ukus. Paprike možete seći i na trakice, a papričice na kolutiće i to makazama. Jedino što će vam onda stvarno biti teško da iz ljutih papričica odstranite semenke.
O dunstu sam pisala u svakom receptu za džem, pa možete tamo proćitati sve detaljno.
Možda će vam delovati da je mnogo šećera, pogotovo za moje recepte, ali ovo je slatko i kuva se kao bilo koje drugo, pa mu je potrebno dosta šećera. Moje omiljeno slatko je od kupna, ali ove godine sam propustila da ga napravim. Sledeće pravim obavezno!
I to je to, cela mudrost ovog slatka. Nije komplikovano, lako i brzo se sprema i jako je interesantnog ukusa.
Da li ste nekada probali ovo ljuto slatko?