Sastojci:
- 1-2 veće tikvice
- 8 listova pršute
- 2 kugle mocarele
- parmezan
- prezle
- maslinovo ulje
- so, biber, začini po želji
Priprema:
Tikvice operite i nasecite na trake debljine do 1cm. Mocarelu isecite na kriške. Tepsiju u kojoj ćete peći složenac poprskajte maslinovim uljem, pospite prezlama i naređajte prvi sloj tikvica, pospite začinima po želji. Zatim poređajte polovinu sira i 4 lista pršute. Ponovite ceo postupak – prezle, tikvice, sir, pršuta. Prekrijte još jednim slojem tikvica, malo ih posolite, pospite prezlama i poprskajte uljem. Na vrh narendajte malo parmezana.
Pecite u rerni na 180-200C oko 20 minuta. Poslužite toplo uz salatu od rukole i čeri paradajza.
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Još jedan recept s kojim nema greške. Ređajte po želji, dodjate po volji, igrajte se! Povećajte količinu pršute ili je zamenite nekom finom domaćom šunkom. Zalijte jelo pavlakom za kuvanje ili domaćim flaširanim paradajzom. Šta god da menjate – pratite svoj ukus!
Za ovakva jela domaćice često prvo usole tikvice, pa ih ostave da omeknu i puste vodu. U ovom receptu preskočite taj korak! Ovde nam baš trebaju što svežije i što hrskavije tikvice. Ako imate mogućnost da kupite domaće, neprskane i da ne morate ni da ih ljuštite, e to je prava stvar! Moje su stigle kao poklon od predivne Cece, od koje sad već znate, kupujem jaja. Preukusne su!
Umesto mocarele možete koristiti i neki mladi kozji sir. Ako imate neke ostatke mesa, na primer piletine, od jučerašnjeg ručka, možete i to staviti u jedan od slojeva. Što se začina tiče, ja sam stavila po malo svežeg bosiljka, origana i majčine dušice. Vi dodajte šta god imate i volite. Pazite samo ako solite, da ne preterate, pršuta je svakako slana, tako da so možete i u potpunosti da preskočite.
Dakle, zaista ne može biti jednostavnije. Šta god sa sprčkate, stavite odozgo parmezan i zapecite u rerni, biće sjajno!