Sastojci:
- 250g spanaća
- 1 pakovanje kora za pitu ZrnoRa
- 250g tofu ili drugog vege sira
- 2-3 mlada luka
- maslinovo ulje
- so, biber, svež origano
Priprema:
Blago usitnite spanać nožem na dasci i posolite ga. Sitno iseckajte mladi luk sa percima i dodajte spanaću. Izdrobite sir u fil, dodajte začine i 2-3 kašike maslinovog ulja i dobro izmešajte. Jednu koru premažite maslinovim uljem, dodajte nekoliko kašika fila i rasporedite ga po kori. Preklopite drugom korom, rukama skupite kao plise ili harmoniku i stavite u tepsiju za pečenje koju ste jako malo nauljili. I tako dok ne istrošite kore i fil. Možete motati u krug, jednu oko duge (kao što sam ja na slikama) ili slagati jednu do druge. Premažite sa još mrvicom ulja i pecite na 180C, 20-ak minuta, dok porumeni.
Poslužite toplo uz svežu salatu i masline.
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Pre svega jedan savet – budite obazrivi kod vege sireva. Ja sir obožavam i jedem ga nekoliko puta nedeljno, ali postoje neke situacije kada mi je potrebna vege varijanta. Za te prilike pronašla sam nekoliko opcija. Jedna je Tofu sir od domaće soje, tofus_sir na instagramu. Ovaj tofu je preukusan i rade dostavu. Upoznala sam ih na Prvom Srpskom Vege Festivalu, uskoro će novi i ja jedva čakam!
Drugu opciju sam pronašla u obližnjem marketu, od nekog grčkog proizvođača. Ovde je jako važno da gledate SASTAV, da nema GMO soje, da nema trans masti, da nema boje, aditive… sve ono o čemu sam više puta pisala, a što nije hrana! Dakle biljna feta na meru – ako možete preskočite, ili baš ako vam je to jedna opcija, neka bude retkost.
O spanaću sam pisala više puta, dok ga ne budem uzgajala sama, kupujem bebi spanać u pakovanju koji je spreman za upotrebu. Ako ste dugo samnom, priča vam je poznata, ako ne – ovde objašnjavam ceo eko tok misli.
U ovom receptu je najvažnje da ne preterate sa uljem. Verujte mi neće biti suva pita iako nema jaja, pravog sira, jogurta, pavlake… Ali ako preterate s uljem neće vam prijati. Najvažnije je da nađete lep tofu ili zamenu za sir, od njega najviše zavsi ukus cele pite.
Najbolje bi bilo da koristite sveže začine, ako nemate origano, dodajte peršun, korijander, bilo šta po želji. Ako nema svežih začina upošte, možete dodati neki suvi, ali samo malu količinu da ne preovlada. Ja sam stavila svež grčki origano, par listića nane i vlašac koji i dalje divlja na mojoj terasi.
Inspiracija za ovo jelo nastala je od one slatke pite s borovnicama, poželela sam i slanu posnu verziju, a ovo plisiranje i umotavanje je neka grčka fora, a spanakopita je grčki naziv za pitu od sanaća i tako. Nadam se da ćete uživati u ovom fantastičnom receptu za posnu pitu, a kad prođe post isprobajte sa tvrdim kozjim sirom – oduševićete se!