(posna i mrsna varijanta)
Sastoci:
- 1 pakovanje kora ZrnoRa
- 1kg kupina
- 4 kašike kokosovog šećera
- 2 kašike čija semenki
- 300ml mlečne šlag pavlake (nezaslađene)
- 2 jaja
- 3 kašičice ekstrakta vanile
- kokosovo ili maslinovo ulje
Priprema:
Blago izgnječite kupine i dodajte im 2 pune kašike kokosovog šećera, 2 kašike čija semenki i 2 kašičice vanile. Izmešajte i ostavite da odstoji 10-ak minuta. Jednu koru poprskajte uljem, prekrijte drugom korom i rasporedite nekoliko kašika kupina. Savijte bočne stranice kako fil ne bi iscureo i smotajte jufku, ponovite dok ne utrošite sav materijal. Premažite jufke sa malo ulja i pecite na 180-200C dok ne porumene.
Za mrsnu opciju: stavite pavlaku u dublju činiju, blago umutite žicom ili samo kratko mikserom na najnižoj brzini da ipak ostane tečna. Dodajte jaja, 2 kašike kokosovog šećera i kašičicu vanila ekstrakta i sjedinite. Dodajte ovaj krem preko fila od kupina i ostalo uradite kao i sa posnom štrudlom.
Poslužite štrudlu uz kaficu, a fino ide i uz kuglu sadoleda od vanile.
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Umesto kupina možete koristiti maline, jagode, borovnice… Bilo koje bobičasto voće će biti sjajno u ovim kombinacijama. U odnosu na slatkoću voća korgujte količinu zasađivača. Možete koristiti i brezin šećer umesto kokosovog, mada je meni kokosov šećer nešto stvarno posebno. Iako mu je cena jaka, meni se isplati jer ga izuzetno retko koristim, samo za ovake zdrave slatkiše, a pritom je aroma koju daje slatkišima nesvakidašnja. Kao neki karamel.
Umesto kokosovog šećera, možete koristiti i javorov sirup ili med. Med inače sme da se zagreva, uprkos izmišljenim informacijama koje kruže, poenta je samo da onda gubi svoja lekovita svojstva i postaje običan zaslađivač. Takođe, sve dostupniji su na tržištu i sirup od urmi i sirup od kokosa. Izbora i mogućnosti je mnogo. Šta god da koristite, bez obzira što su zdravije opcije od belog šećera, budite i dalje umereni.
O nezaslađenoj šlag pavlaci sam već pisala, ali rado ću ponoviti. Na našem tržištu skoro sve pavlake za šlag su zaslađene, imaju razne aditive i biljnog su porekla (dakle to pored pavlake nije prošlo). Kompanija President ima šlag pavlaku koja nije zaslađena i napravljena je od mleka (ovo nije reklama, ovo je vapaj da čitate deklaracije i sastav!). Možete je naći u svim većim marketima, pakovanje je belo-crveno i zapamtite da ona stoji u frižideru (i u marketu i kod kuće) i ima kratak rok trajanja.
Druga opcija su mlečne radnje na pijacama. Većina beogradskih pijaca ima te kioske u kojima možete naći mlečne proizvode na meru: sir, pavlaku, papriku u pavlaci, puter i neutralnu šlag pavlaku. Negde su unapred spakovane u flašice od 500ml, a negde će pred vama odmeriti količinu, sjajno je što možete poneti svoju ambalažu, npr. staklenu teglu koju će vam napuniti, tako da je i ekološki. E sad, verujem da ovakve radnje postoje na većim pijacama i u ostatku Srbije, sigurno se može naći makar President pavlaka u marketima.
Naravno, kore su jedne jedine ZrnoRa! Najzdravija opcija na našem tržištu. Ako ste od skoro posetilac mog bloga, dužna sam vam upoznavanje sa ovim neverovatnim ljudima. Iza ideje ovog brenda stoje mladi bračni par Ana i Aleksandar. Anin deda je bio pekar, a Aleksandrov je izrađivao kore (ručno naravno, jedino kako je tada i moglo).
Njih dvoje započeli su proizvodnju pre svega ručno rađenih kora 100% od speltinog brašna, polako uz predivne ideje i sjajnu podršku nekolicine vrednh ljudi u njihovom timu, prerasli su u prvu zdravu pekaru u Srbiji. Prave hlebove, kore, pite, tortilje, zdravi burek, zdrave baklave, slane pite, vanilice… Sve bez belog brašna i šećera, bez aditiva, konzervansa, industrijskog kvasca. Zaista trud vredan divljenja. Njigov lokal nalazi se na Palilulskoj pijaci, a možete poručiti u celoj Srbiji njihove proizvode.
Prošle nedelje dobila sam od njih na poklon pakovanje kora Dve sestre i odmah sam dobila ideju za slatku pitu. Pošto je počeo post, pripremila sam vam 2 varijante, posnu i mrsnu.
Odakle inspiracija za ovu mrsnu pitu? Ne znam da li ste se sretali s tim proizvodima, ali Frikom ima neke preukusne zamrznute lisnate slatkiše, sa šumskim voćem i vanilom, kao i vanila i malina. Pošto je to lisnato testo, puno margarina, zatim to punjenje sa šećerom, veštačkim bojama, aditivima… Sve to za mene nije hrana i stvarno smatram da je nepotrebno jesti tako nešto, iako su na ukusu ozbiljno poradili.
Elem pošto je to nešto kao puding od vanile i džem od šumskog voća, ovo je moja zdrava varijanta. Možda nema tu teksturu, ali moram vam reći da je ukus još bolji jer nema svih tih veštačkih dodataka. Tako da preskočite napumpane veštake i isprobajte ovo divno čudo od poslastice! I naravno, ne preterujte!