Tanka italijanska pogača sa povrćem

Schiacciata – skiaćata

Sastojci za veliki pleh od rerne:

  • 200g brašna od nauta
  • 350ml vode
  • 400g povrća (tikvice, čeri, luk)
  • 1 puna kašičica soli
  • sveži začini (ruzmarin, bosiljak, majčina dušica…)
  • 30ml maslinovog ulja
  • 30g parmezana
  • sir po želji

Priprema:

Povrće isecite na tanke listiće. Pomešajte sve ostale sastojke za testo i dodajte povrće. Izmešajte da se sve sjedini i izlijte na podmazan pleh ili pleh obložen papirom za pečenje. Pospite malo sveže rendanog parmezana, poprskajte maslinovim uljem i po želji pospite ruzmarinom. Pecite u rerni zagrejanoj na 180-200C dok ne porumeni, između 40 i 50 minuta.

Isecite na kvadrate i poslužite uz kiselo mleko ili čašu belog vina.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Skiaćatu možete praviti sa italijanskim 00 brašnom ili sa speltom. Ovog puta ja sam odabrala brašno od nauta (leblebije, slanutak) jer sam htela bezglutensko testo.

Skiaćata (sciacciata-ital.) je italijanska reč koju bismo preveli kao “spljoštena”. U kulinarskom rečniku skiaćata može da označava mnogo toga: tanka fokaća, pica iz oblasti Sardinije kao i ovako tanka “pogača” od brašna, vode i raznog povrća.

Kao i u našim krajevima – jedno jelo sa mnogo naziva i jedno ime sa mnogo različitih recepata.

Skiacatu možete praviti u raznim kombinacijama povrća, pa čak i sa voćem. Još jedna česta kombinacija je krompir i crni luk. A postoji i skiaćata kapreze – u testo se dodaju kolutovi paradajza, a odozgo se naređaju šnite sveže mocarele.

Da bi skiaćata bila crocante – iliti krckava, treba testo izliti na što veći pleh, u što tanjem sloju i posuti odozgo kukuruznim brašnom ili nekim grizom. Ja sam ovde koristila speltin griz.

Sir možete i ne morate dodati. Ja sam imala malu količinu zrelog kravljeg sira, pa sam dodala i to. Parmezan ili pekorino će biti sasvim dovoljni.

Ovo jelo može biti ukusan doručak ili užina uz kiselo mleko, ručak uz veliku činiju salate ili zakuska uz čašu fino rashlađenog belog vina sa prijateljima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno