Tart od kajsija sa kokosom

Sastojci:

  • 170g putera
  • 100g eritritola ili 80g šećera
  • 1 jaje
  • 120g speltinog integralnog brašna
  • 50g kokosa
  • 50g badema + za posipanje
  • 1/2 kašičice vanile
  • 4-5 kajsija (ili više ako su sitne)

Priprema:

Umutite puter sa eritritolom ili šećerom, dodajte jaje i mutite još malo. Dodajte suve sastojke sjedinite mikserom u masno “testo”. Na kuhinjskoj dasci iseckajte bademe i dodajte i njih u smesu, možete ih umešati špatulom ili kratko mikserom. Sa 2/3 smese prekrijte dno i stranice posude za pečenje. Kajsije isecite na tanke kriške i poređajte na podlogu od testa. Odozgo izmrvite ostatak testa i pospite listićima badema ili seckanim bademima. Pecite na 180-200C dok ne porumeni.

Poslužite topao uz sladoled od vanile ili ohlađen kolač uz šoljicu fine kafe. Prijatno!

Detalji i saveti uz ovja recept:

Moja keramička posuda za tart je prečnika 22cm. Ako ne želite da pravite okrugao tart, možete smesu rasporediti u neki četvrtasti kalup promera 25x25cm ili nešto okvirno u tim merama. Ako kalup bude veći iskoristite 3/4 smese za podlogu a odozgo dodajte još badema. Čak ne morate da pravite ivice, vež samo rasporedite smesu po dnu kalupa. Možete naravno koristiti i papir za pečenje.

Eritritol možete zameiti kokosovim šećerom, brezinim, braon šećerom… na kraju krajeva možete koristiti belo brašno i beli šećer ako je to nešto što je normalno u vašoj ishrani.

Kada kažem 50g kokosa, mislim na ono što smo ranije zvali kokosovo brašno. Sad više nisam sigurna kako se to zove – jer postoji i sitnije brašno, tj. kokosov protein. A opet nisu ni ljuspice jer danas možete i komadiće kokosa da kupite. Dakle, ako ne znate na šta mislim, pišite mi molim vas, rado ću uslikati i dodatno pojasniti. Ako ne volite kokos, ne brinite, stvarno se ne oseča previše.

Ovaj tart možete isprobati i sa drugim voćem. Meni sad na pamet padaju borovnice i maline. Za posipanje koristite seckani badem, meni su se po fijokama vukli nki listići badem, pa sam rešila da njih iskoristim, vizuelno su svakako lepši, ali što se ukusa tiče, ne morate da se bacate u trošak jer listići umeju da budu skupi.

U poslednje vreme najviše koristim speltino integralno brašno kao zamenu za belo pšenično. Određenu količinu, tipa 1/3 možete zameniti bademovim ili ovsenim bra+šnom. Neče previse uticati na ukus i teksturu. Ako isprobte – javite!

I to vam je cela filozofija. Ovo je jedan jako jednostavan desert – ja takve najviše volim! Ako imate nekih nedoumica ili pitanja, pišite mi, rado ću vam pomoći!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno