Sastojci:
- 250g spanaća
- 150g krem sira (sitnog, švabskog, sremksog)
- 2 jaja
- 4 kašike rendanog parmezana ili pekorino romano sira
- 1 ravna kašičica soli
- ½ kašičice sveže mlevenog bibera
- ½ kašičice belog luka u prahu
- nekoliko kašika prezli ZrnoRa
- maslinovo ulje
Priprema:
U kjučaloj vodi obarite spanać 1-2 minuta, ocedite i prelijte hladnom vodom. Dobro ocedite spanać rukama i malo usitnite nožem na dasci. Umešajte sir i jaja sa začinima, dodajte iseckan spanać i 3 kašike parmezana. Posudu za pečenje zagrejte u rerni koju ste uključili na 180-200C. Izvadite zagrejanu posudu, blago nauljite i pospite dno prezlama, nalijte smesu i odozgo pospite prezle i preostali parmezan. Poprskajte jednom kašikom ulja i pecite 20-30 minuta dok tart blago porumeni.
Poslužite tart sa kiselim mlekom ili uz čašu belog vina, zavisi koja je prilika.
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Ukoliko nemate ovu zdraviju varijantu prezli možete probati sa speltinim grizom, ili možete sami napraviti zdravije prezle od nekog kvalitetnog hleba koji ne sadrži belo brašno. Možete naravno praviti i sa klasičnim prezlama. Pazite samo da ne preterate s prezlama, dovoljan je samo tanak sloj za ovu lažnu koricu.
U ovaj tart bi se sjajno uklopila rikota, jer spanać i rikota su savršen spoj. Ja sam imala krem sir u kriškama koji kupujem na pijaci, pa sam ga kratko ubacila u secko sa kašikom pavlake da se umuti. Naravno, ako je sir suviše slan, nemojte dodatno soliti smesu, ali svi krem sirevi su u glavnom blagog ukusa. Gledajte da to zaista bude sir, a ne neki namaz pun koječega što nije sir. Možete probati i sa fetom, ali je obavezno prvo umutite u blenderu do fine teksture.
Što se parmezana tiče, njega možete zameniti grana padano sirom ili još bolje pecorino romano. Samo nemojte kupovati mrvice sira u kesicama koje su pune koječega (ima i kvalitetnih, gledajte sastav). Uzmite jedan mali komad pravog sira. Cena jeste drugačija, ali trajaće vam neuporedivo duže zbog intenziteta ukusua.
Ja koristim bebi spnać jer ne mora da se čisti, plus u glavnom ne ostavlja onaj osećaj na zubima i nepcu koji občan spanać neizostavno pravi. O tome zašto je ovaj iz kese za mene bolji pisala sam vam u jednom od prvih recepata za salatu od spanaća i brusnice. 250g su dve kese spanaća od većine proizvođača.
Tart se lakše seče kada se ohladi, a jednako je ukusan u obe varijante. Naravno, vi možete da izlijete smesu i u hladnu posudu, ali ja za većinu jela koja se izlivaju zagrejem i samu posudu, onda korica bude mnogo lepša. Prečnik moje posude je oko 22cm, ako imate veći pleh, povećajte količine.
Ovaj tart je sjajan za doručak, kao i za večeru.