Sastojci za dve osobe:
- 700g junetine
- crveno vino Chianti
- 10g bibera u zrnu, so
- 5-6 čenova belog luka
- čista krpica i konac
Priprema:
Isecite meso na manje komade. Biber vežite u krpicu. U zemljanu posudu stavite meso, so, biber, beli luk i nalijte vinom da prekrije. Poklopljenu posudu stavite u rernu i uključite na 180-200 C. Krčkajte gulaš 4 sata, poslednjih pola sata možete otklopiti posudu, da se sos redukuje.
Poslužite uz fini, rustičan hleb ili pogaču.
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Ako imate sreće da naletite na mesara koji zna svoj posao, daće vam pravo meso za gulaš. Ako je malo masnije, još bolje, to će dati dodatnu punoću ukusa sosu koji se skrčka od vina i rastopljenog belog luka. Ja volim sama da obrađujem meso, ali mogu vam i u mesari iseći na komade ako ih zamolite. Jednom sam čak pripremala i sa svinjetinom koju gaji moj svekar i bilo je sjajno.
Biber obavezno umotajte u krpicu i dobro zavežite. Prvi put kada sam pravila ovo jelo samo sam posula zrna bibera, pa smo pola ručka proveli jureći ih po tanjiru i izbacujući.
Nemojte da vas uplaši količina bibera u ovom jelu, odatle i dolazi njegov naziv “peposo”, od reči “pepe” koja znači biber.
Možete koristiti bilo koje crveno vino, ali predlažem da prvo probate sa Chiantijem, jer ipak je ovo toskanski gulaš i treba koristiti autentično vino.
Možete dodati i druge začine po želji – lovorv list, svež ruzmarin, majčinu sušicu, ali prvi put probajte recept u originalu.
Ovaj gulaš se tradicionalno služi uz starinski hleb od kiselog testa, ali možete ga isprobati i uz kremastu palentu.
Najbolje je kada se priprema u zemljanoj posudi u rerni, ali možete iskoristiti i neki drugi pekač. Ja imam ovaj koji je baš zgodan, dosta stane u njega, a posebno mi je drag jer mi ga je mama donela sa svog putovanja na Ohrid pre nekoliko godina. Sa ovakvim posudama je važno da ih stavite u hladnu rernu i da se polako zagrevaju.
Kada istekne vreme, proverite da li je meso dovoljno mekano, trebalo bi da se raspada i da možete kašikom da jeddete ovo jelo.
Ovo je pravi vikend recept. Dok se gulaš krčka imate dovoljno slobodnog vremena za sve ono što odlažete tokom radne nedelje, čitanje omiljene knjige, sređivanje kuće, vreme sa decom…
Svakodnevni pljuskovi u poslednjih nekoliko dana inspirisali su me da sa vama podelim ovaj toskanski klasik. Još nisam bila u Toskani ali sanjam svoje veliko proputovanje Itaijom i jedva čekam ostvarenje tog sna.
Nadam se da ćete uživati u ovom malo drugačijem jelu.