1. Kitnikes, kotonjada, sir od dunja
- 2 kg neočišćenih dunja,
- 500g šećera
- ribana kora jednog limuna
- sok od pola limuna
- 50g seckanih oraha
Priprema:
Očišćene dunje isecite na kocke i kuvajte ih na tihoj vatri sa malo vode, dok ne počnu da se raspadaju. Kada se skuvaju, ocedite ih od vode (ne bacajte vodu). Ispasirajte ih u blenderu ili štapnim mikserom. Sipajte kašu u što širu šerpu i dodajte šećer. Dodajte i sok i koru limuna i krčkajte na laganoj vatri mešajući često. Važno je da temperatura bude niža da dunje ne bi prskale i da ne zagori. Kuvajte dok se ne zgusne toliko da na dnu ne ostane trag kada povučete varjačom. To može trajati sat ili dva, zavisi od količine koju kuvate i toga koliko ste vode ocedili. Ja uvek ostavim da se baš dugo kuva, da što više vode ispari. Izlijte u jako tankom sloju u kalupe, činijice ili na pleh koji ste obložili. Ostavite da se suši nekoliko nedelja na provetrenom mestu. Važno je da nema vlage!
Čuvajte u kutiji u koju ste stavili nkoliko listova lovora.
Detalji:
Ako želite možete dodati i seckane orahe, to uradite pred kraj kuvanja. Sok koji ste ocedili pijte kao topli čaj ili ohladite za kasnije kao sok.
Kod ovog recepta važno je da se smesa dobro ukuva i još bolje osuši. Meni se nekoliko puta desilo da mi se ubuđa jer sam držala u hladnoj sobi, blizu prozora oko kojih uvek ima vlage. Ove sada sam držala na šanku u koji direktno “bije” klima kojom se grejemo u prelaznom preriodu. Savršeno su se osušili svi kalupi. Najbolje je prošao ovaj izliveni na plehu obložen prijanjajućom folijom. Može se izliti i između dve oblande, onda ne morate dugo da čekate sušenje, oblande drže formu.
Ovaj slatkiš počela sam da pravim pre nekih 5 godina za moju prijateljicu Mirtu koja slavi katolički Božić. Tražila sam neki karakterističan Božićni slatkiš iz Hrvatske, ovaj mi se najviše dopao. Od tada ga redovno pravim za njen Badnjak, svake godine.
2. Slatko od dunja
koliko oljuštenjih dunja toliko šećera
na 500g šećera 1.5dl vode
1 limun
50g oraha (opciono)
Priprema:
Oljuštite i iseckajte dunje, očistite sedinu (sve otpatke čuvajte). Stavite šećer i vodu u široku šerpu, na srednjoj vatri ušpinujte šećer. Dodajte dunje seckane na kockice i sok od pola limuna. Kuvajte slatko dok se ne zgusne. Proverite tako što ćete kašičicu sirupa staviti na tacnu i ostaviti da se prohladi, ako se sporo razliva, skoro kao med taman je. Dodajte seckane orahe i pola limuna isečenog na tanke kriške. Kuvajte još 10ak minuta. Isključite i prekrijte čistom krpom koju ste nakvasili i dobro ocedili. Kada se ohladi sipajte u čiste sterilisane tegle, dobro zatvorite i čuvajte na hladnom, tamnom mestu.
Detalji:
Dunje možete da rendate, postupak je isti, samo će kuvanje trajati malo kraće. Meni je bilo lakše da seckam, iako volim oba slatka.
Znam da je ovo mnogo šećera i činjenica je da je to najnezdravija namirnica, ali slatko je jedna lepa srpska tradicija koju ja jako volim i ako uzmete jednu kašičicu s vremena na vreme, neće vam ništa biti. Mada imam i moju dragu Maru koja kad dođe prisvoji celu ovu starinsku činijicu za slatka i ne staje. Zato onda ode na trening i potroši sve šećere. Ne znam, ako možemo biti umereni, verujem da je ovo tradicija koju je lepo negovati.
3. Sulc od dunja
otpatci od dunja
1 cela dunja
šećer
1 limun
Priprema:
Sve kore i sredine od dunja preberite i ako ima nekih trulih, buđavih delova izbcite. Iseckajte i jednu celu dunju. Stavite u šerpu i prelijte vodom da skroz prekrije dunje. Kuvajte nekih pola sata najmanje, dok komadi ne počnu da se raspadaju. Procedite i u tečnost koju ste dobili dodajte šećera u odnosu na to koliko ima tečnosti. Na 1.5l ide 1kg šećera. Dodajte sok od jednog limuna i kuvajte dugo da vri lagano. Kada smesa postane gusta, skoro želatinasta, a vrenje se pretvori u penu, sipajte je u sterilisane teglice. Sačekajte da se prohladi i zatvorite.
Koristite kao dodatak slatkišima, filovima za torte, kao zaslađivač za čaj… šta god vam padne na pamet.
Detalji
Sulc je praktično nus proizvod. Imala sam toliko odpadaka od slatkog i kiztnikeza, pa sam iskoristila priliku da napravim ovo čudo. Miloš je rekao da ga podseća na ratluk, ne znam kako se ratluk pravi, ali ovo baš liči. E sad… ako nakon ovoga ne dobijem drvlje i kamenje zbog količine šećera, biće dobro.
Meni su sve ove poslastice od dunja mnogo drage. Ja ih toliko retko jedem da mogu da mi traju i po dve godine, tu i tamo uzmem kašičicu slatkog i to je to. Mnogo volim da ga imam u kući, pogotovo slatko od dunja i slatko od kupina. To su moja dva omiljena.
Da li vi nekad poslužite slatko gostima?
P.S. Postoje još dva recepta sa dunjama u koje ne ide šećer i koje mnogo češće pravim, jednom ću objaviti i to. Naravno nekoliko dunja ostaje netaknuto da miriše cela kuća.
[…] Jedna napomena, da se ne iznenadite: kada ih oljuštite i izrendate, dunje potamne, čak i brže nego jabuke, ali to vam ne menja ukus ni najmanje, tako da nemojte da vas brine! Za neke druge recepte – kao što je slatko od dunja, možete ih držati u vodi, o tome više u prošlogodišnjim receptima od dunja. […]