Sastojci:
- 300g brašna (150g belog + 150g mešavine spelte, raži, integralnog)
- 175g putera sobne temperature
- 1 veće jaje
- kašičica šećera, prstohvat soli
- 10 listova pršute (može i pečenica ili pančeta)
- 100g sira (gorgonzola ili neki beli zreli sir)
- 5-6 sušenih paradajza iz ulja
- 3-4 kašičice džema od luka
- ruzmarin ili neki drugi začin po želji (opciono)
Priprema:
Umutite puter mikserom da se dodatno razmekša. Dodajte jaje, so i šećer i umutite još malo. Postepeno umešajte brašno i rukama sjedinite testo. Razvijte testo na papiru za pečenje i rasporedite po njemu sir, iseckani sušeni paradjz, pršutu, džem od luka i pospite mrvicom ruzmarina. Ostavite 3-4cm testa od ivice slobodno. Preklopite testo ka sredini, postupak možete videti na slikama recepta za ušuškane jabuke.
Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, 30-40 minuta ili dok testo ne porumeni.
Ova ušuškana pita ide sjajno uz crveno vino, ili na primer uz čašu Guinness piva, ili nekog pšeničnog, nefiltriranog, skoro da se slaže uz sve.
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Testo je slično onom za ušuškane jabuke samo ima manje šećera i malo je obilnije. Nemojte da vas brine što je masno, ako vam je teško da ga razvijete oklagijom, možete i rukama, ili između dva papira za pečenje.
Džem od luka možete kupiti, ali krajnje ga je jednostavno napraviti i to je sledeći recept koji ću objaviti.
Izbor sastojaka za ovu slanu poslasticu je zaista proizvoljan i možete se igrati i ugađati svom nepcu, neka vam ovo bude prvi pokušaj i osnova, a onda korigujte po želji i godišnjem dobu.
Na leto možete napraviti kombinaciju od belog sira, sveže paprike, tikvica, začina… Varijacije su nebrojene.