Ušuškane jabuke

Sastojci:

  • 250g brašna (belo brašno ili 150g belog + 100g spelte)
  • 125g mekog maslaca
  • 50g šećera u prahu
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • 2 jabuke
  • 0.5 kašičice cimeta
  • 4 kašike meda

Priprema:

Umutite mikserom maslac i šećer. Dodajte jaje i vanilin šećer, mutite dok se ne sjedini. Postepeno sipajte brašno i umesite rukom meko testo.

Razvucite na radnu ploču papir za pečenje. Stavite preko testo i rastanjite ga što više, trudite se da dobijete krug.

Iseckajte jabuke na polumesece. Zagrejte rernu na 180 stepeni.

Poređajte kriške jabuke preko testa, ostavite krajeve bar 3-4 cm nepokrivene. Preklopite krajeve na unutra, ka centru uz pomoć papira za pečenje. Pospite jabuke medom i cimetom.

Prebacite ušuškane jabuke uz pomoć papira za pečenje u pleh i stavite u rernu. Pecite 30-35 minuta ili dok ne dobije zlatkastu boju.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Za testo možete da birate kombinaciju brašna, vrlo je zahvalno i trpi sve ideje. Ja sam ranije pravila sa oštrim belim brašnom za biskvitna testa, a sada vrlo često ubacim speltu i ili kombinujem sa mekim i oštrim brašnom. Možete da se igrate, nema greške. Nije potrebno da stavljate testo u frižider, ali ako želite ili ako pripremate testo unapred, neće mu škoditi ako malo odmori u frižideru. Važno je da ga razvijate na papiru ili podlozi za pečenje, a ako vam se lepi za oklagiju, pospite malo brašna ili stavite još jedan papir odozgo dok razvaljate. Neka vas ne plaši struktura testa, možete ga istanjiti i rukama ako vam je lakše.

Doro je da jabuke budu kiselije. Ja sam ovaj put pravila sa ajdared sortom.

Recept sam videla davno u nekoj TV emisiji i zapisala odokativno. Posle sam isprobala i sa drugim voćem, pa čak i slanu varijantu. Pravim ovaj kolač već dugo, a najviše me oduševljava to što bez obzira na jednostavnost pripreme ova poslastica nudi bogatstvo ukusa. Nravno, zaljubljena sam u rustičan izgled ove slatke male ušuškane pite.

Možete je poslužiti sa prah šećerom, sladoledom od vanile, umućenom slatkom pavlakom… Ali i klot je sasvim dovoljna.

Ova poslastica ima mnogo naziva: pita, galeta, prezla… Ja je zovem ušuškana. Kako god je nazvali, isprobajte i javite mi kako vam se dopala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno