Valdorf salata

Sastojci:

  • 3 manja celera
  • 3 kiselije jabuke
  • 300g pavlake
  • 100g majoneza
  • 100g suvog grožđa (ili svežeg u sezoni)
  • 100g pečenih oraha
  • sok od pola limuna
  • listovi zelene salate za serviranje

Priprema:

Potopite suvo grožđe u toplu vodu. Prepecite orahe na tiganju, odstranite višak ljuspica koje otpadnu i iseckajte orahe ili izlomite prstima. Celer oljuštite, izrendajte jabuke i celer i prelijte limunovim sokom. Dodajte pavlaku i majonez i promešajte. Umešajte oceđene grožđce i orahe.

Servirajte na „činijici“ od zelene salate.

Ova količina dovoljna je za 4 osobe, ukoliko je glavni deo obroka.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Jako je važno da celer i jabuke prelijete limunovim sokom čim ih izrendate, da ne potamne.

Valdorf (Waldorf) salata dobila je ime po njujorškom Valdorf-Astorija hotelu, u kom je nastala krajem 19. veka. Inicijalni recept podrazumevao je jabuke, celer i majonez. Kasnije su dodati orasi i grožđe, a tradicionalno se služi na listovima zelene salate.

E sad, važno je napomenuti da kada Amerikanci kažu celer oni misle na onaj zeleni dugačkih stabljika koji se danas može lako pronaći i kod nas. Ali kada sam ja prvi put čula za ovu salatu to je bilo u jednoj epizodi Montipajtonovaca i tada sam znala samo za ovaj naš krtolasti. Predlažem da probate obe varijante.

Ako pravite za zelenim celerom dugačkih stabljika (slika iznad je skinuta s neta), onda jabuke nemojte rendati nego iseckajte na kockice, kao i stabljike celera. Ovaj celer ima izuzetna lekovita svojstva. Mnogi ljudi započinju dan sokom od celera, zaista su nebrojene blagodeti ove biljke.

Suvo grožđe se obavezno potapa, da bi malo nabubrilo, a ako imate vremena bilo bi dobro da ga ostavite 2 sata u vrućoj vodi da se iz njega izvuku sve hemikalije kojim se tretira suvo voće. Imate odličan tekst i video na tu temu kod divne Marizele na njenom instagram profilu nutricionizam.ba. Na jesen, kad mu bude sezona isprobajte recept sa svežim grožđem. Zrna presecite na pola. Možete koristiti crno ili belo, svejedno je, samo nek je neko slađe.

Ovo mi je jedna od omiljenih zimskih salata. Uvek je deo posluženja na mojim rođendanskim trpezama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno