Sastojci:
- 4 jaja
- 1 kašika šećera
- 1 prstohvat soli
- 180 g brašna
- 400 ml mleka
- 30 g otopljenog putera
- 400g krem sira
- 1-3 kašike šećera
- 200 ml slatke pavlake
- 1 kašičica ektrakta vanile
- 250 g bobičastog voća
Priprema:
Umutite jaja sa šećerom, dodajte so i brašno i sjedinite. Malo po malo dodajte mleko muteći sve vreme, na kraju dodajte i otopljen puter i sjedinite. Ostavite smesu da odmori 10ak minuta, dok se rerna zagreje na 180-190 C. Izlijte smesu na pleh ood rerne prekriven papirom za pečenje i pecite 25-30 minuta. Kora bi trebalo da naraste neravnomerno i da se zarumeni. Nakon pečenja ostavite koru da se prohladi.
Za to vreme umutite krem sir sa šećerom, dodajte šlag pavlaku i mutite da se sjedini. Pred kraj dodajte po želji kašičicu ekstrakta vanile. Okrenite koru naopako premažite filom, rasporedite voće i zamotajte rolat.
Stavite rolat da se prohladi u frižideru pre serviranja i pospite prah šećerom.
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Ja ne znam kada je nastao ovaj kolač, tj. cela ideja sa ovom korom za rolat, ali je se sećam iz deinjstva. Možda datira iz devedesetih kad smo imali jaja i mleko sa sela, a šećer i brašno od Umprofora. Fil je bio proizvoljan, od pudinga, šlaga, džema, šta se nađe. Skoro mi je sličan recept izašao na internetu, pa me je podsetio na ovu poslasticu.
Gledati kako kora narasta u rerni je najzabavniji deo ovog kolača. Osim kada ga jedete naravno. Ja sam stavila samo jednu kašiku šećera. Možete koristit bilo koji zaslađivač koji inače koristite, dovoljno je samo malo da ne bude baš kao omlet. Koristila šećer koji stoji u tegli sa šipkom vanile. Njega sam na kraju i samlela za posipanje. Tako imam prirodni vanilin šećer, o tome imate video na mom instagram profilu.
Količina šećera u filu zavisi od vašeg ukusa, od toga koje voće stavljate, a i od toga da li je pavlaka zaslađena. Ja koristim u glavnom mlečne, nezaslađene pavlake, pa je potrebno malo više šećera, mada su i maline slatke. Ako koristite one biljne pavlake, pazite jer su one sve zaslađene.
Jedna važna napomena – pažljivo birajte krem sir. Ima nekih krem sireva čija je tekstura takva da se baš ne slažu uz kolače. Ja najviše volim ili neki domaći ili ABC krem sir. Filadelfija je fina, ali nema potrebe davati toliki novac za brend. Ono što možete da uradite jeste da deo krem sira zamenite punomasnom kiselom pavlakom.
Kako god da smutite fil, ono što je isto važna stavka – stavite što više voća! Voće ovde daje svežinu slast i čini da ovo ipa bude kolač, a ne omlet sa sirom.
I eto brzog recepta dok još imamo bobičastih voćkica na pijacama!