Sastojci za 12 manjih kalupa 7cm:
- 200g crne čokolade
- 4 jaja
- 80g kokosovog ili brezinog šećera
- 60g brašna od spelte
- 150g putera
- Vrag ljuti sos od kupne ili maline
Priprema:
Na pari otopite čokoladu i puter. Dok se čokolada i puter malo prohlade, umutite penasto jaja sa šećerom. Malo po malo dodajte otopljenu čokoladu u jaja, muteći nepestano. Na kraju dodajte i brašno i sjedinite smesu. Ukoliko je potrebno podmažite kalupe. Sipajte punu kašiku smese, dodajte pola kašičice ljutog sosa (ili celu ravnu ako volite ljuto) i dopunite kalup smesom za kolač. Pecite na 180-200C, 7-10 minuta. Temperatura i vreme pečenja zavise od jačine rerne i velične kalupa, moji kalupi su malo manji,a rerna je mrvicu slabija, tako da ja pečem na 200C 7 minuta.
Poslužite topao kolač, po potrebi podgrejte kratko u mikrotalasnoj.
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Što je bolja čokolada koju koistite, bolji će biti kolač. Ja uvek biram crne čokolade sa 70-80% kakaa i bez šećera, sad već ima vrlo pristupačnih varijanti. Zaslađivač birajte po želji, jaja najbolje domaća. Duuuuugo mutite šećer i jaja, treba da bude baš penasto i kremasto. Ja sam u ovoj izvedbi dodala 80g brašna, ali shvatila sam da je mnogo, može to i sa 60 ili čak manje.
Jednom sam napravila lava kolač bez brašna. Nikakav eksperiment, samo sam zaboravila da stavim brašno, kumovi su nam bili u gostima, pa sam žurila i… Elem, kolač je narastao kao lud, a onda je nakon vađenja iz rerne splasnuo skroz, ali je bio najkremastiji i najlavastiji ikada. Sledeći put pravim s bademovim brašnom.
Nema tu mnogo filozofije – najlakši kolač ikad je lava kolač. Eeee, ali ovaj je poseban! Pored toga što sam unapredila osnovni recept, dodala sam i jedan mali tvist. Skoro sam na instagram darivanju osvojila paket ljutih soseva od dvoje predivnih, kreativnih ljudi koji stoje iza brenda Vrag!
Upoznali smo se na jednom od urbanih vašara, ako me ne pratite na instagramu, to su oni noćni marketi, streetfood festivali i sl. Ovi mladi ljudi oduševili su me svojom kreativnošću, ukusima soseva imenom i cenom (pitajte ih koliko košta sos). Na jedan od vašara doneli su minijaturne kapkejkove koji su na vru imali kašičicu topljene bele čokolade i malo njihovog sosa. Pojela sam 3 komada, jedva sam se zaustavila i tako se rodila ideja.
Naravno, vi možete da napravite ovaj kolač tako da ne zaljutite baš svaki, ali pazite da ih dobro obeležite. Sosevi od kupine i maline imaju blagu slast i savršeno idu uz čokoladu, super je ii što nisu previše ljuti. Svakako isprobajte sos pre nego što ga dodate u kolač pa dozirajte po želji. Ljuti sos možete i naknadno da ubrizgate u kolač, mada je to mnogo zezancije. Umesto ovog sosa mogao bi da posluži i ljuti džem od brovnica.
Još jedna mala napomena – moji kalupi su manji od standardnih, ali nisu oni najmanji. Prečnik je 7cm, a zapremina 70ml. Tako da ako imate one malo veće kalupe ili korpice, možete da probate da pečete neki minut duže. Ali bukvalno minut – dva, ne želimo mafine nego lavuuuu.
Sladak, zaljućen ili ne, topao ili hladan isprobajte ovaj lava cake i javite mi utiske.