Sastojci:
- 300g crne čokolade bez šećera (možda će trebati još 50g)
- 2-3 pirinčane galete
- 3-4 kašike putera od badema
- 200g malina (sveže ili zaleđene)
- 2 kašike čija semenki
- 2 kašike javorovog sirupa
- 2 kašike tople vode
Priprema:
Izmešajte maline sa javorovim sirupom, čija semenom i toplom vodom, ostavite sa strane. Otopite crnu čokoladu bez šećera. Staklenu posudu dimenzija 20x15cm obložite papirom za pečenje. Po papiru rasporedite 1/3 otopljene čokolade, izmrvite po njoj galete i kašičicom dodajte još malo čokolade. Prekrijte smesom od malina. Maline prekrijte bademovim puterom i završite preostalom čokoladom da u potpunosti prekrijete površinu. Stavite u frižider da se sve stegne, najmanje 2h.
Uz pomoć papira izvadite ovu ohlađenu konstrukciju i isecite na 6 ili 8 jednakih delova. Čuvajte u frižideru u zatvorenoj kutiji.
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Sada već možete na tržištu pronaći razne čokolade bez dodatog šećera. Ima ih u svim većim marketima i prodavnicama zdrave hrane. Ja sam kombinovala nekoliko koje sam već imala u kući. Jedna je iz Italije i ima 99% kakaa, nije baš za jelo, više je ovako da se doda u neki desert da pojača čokoladni ukus.
Umesto mešavine malina i čija semena možete staviti i mešavinu sa nekim drugim bobičastim voćem, samo dobro izmešajte, da se voćke malo raspadnu ili ih naseckajte. Možete koristiti i džem od malina. Čija seme će ovaj sloj štanglica učiniti pudingastim, tj. manje će se raspadati.
Galete mogu biti koje god su vama omiljene. Sjajno je ako su malo posoljene, so u slatkišima uvek doprinese punoći ukusa. Ja sam imala neke „bio“ integralne galete, jako su lepe, tanke i krckave. Mislim da su kupljene u Lidlu, ali koje god uzmete biće super. Stavila sam 2-3 kao količinu u sastojcima jer su ove moje baš tanke, pa sam iskoristila 3 komada.
Umesto putera od badema, možete koristiti puter od lešnika (moj omiljeni je „Zdravo kod Rusa“ – možete ga naći na Malim proizvođačima hrane u Srbiji i u Marketu zdravlja). I puter od kikirikija je sjajan u ovoj kombinaciji. Poenta je – stavite šta imate, ne opterećujte se da kupujete.
Mislim da sam počela kolač sa 200g čokolade, pa sam na kraju pošto nisam imala dovoljno za završni sloj, otopila još nekih 80-100g. Svakako za ovu veličinu posude, neće vam trebati više od 350g.
I to je to! Jednostavna, brza poslastica za užinu i rashlađivanje! Danas nosim ove štanglice na bazen, pa ćemo videti kako će podneti visoku temperaturu.