Zdraviji čokoladni mafini

Suvi sastojci:

  • 180g speltinog brašna
  • 80g žutog šećera
  • 50g kakaa
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 prstohvat soli
  • 80g crne čokolade

Tečni sastojci:

  • 1 velika ili 2 male banane
  • 2 veća jaja
  • 3 kašike meda ili javorovog sirupa
  • 200ml bademovog mleka (nezaslađenog)
  • 4 kašike maslinovog ili otopljenog kokosovog ulja
  • 1 kašičica vanile (opciono)

Priprema:

Uključite rernu na 170C da se greje. Pomešajte suve sastojke, isecite čokoladu na male kockice i dodajte i nju. Viljuškom izgnječite banananu, dodajte jaja i umutite viljuškom, dodajte i ostale tečne sastojke i sve izmešajte. Suve sastojke dodajte tečnim i promešajte nekoliko puta, ali jako kratko. Važno je da ne mešate previše. Sipajte u podmazane kalupe ili u korpice i pecite oko 25minuta. Nožem ili čačkalicom proverite da li su mafini gotovi.

Najlepši su topli, ali ukus je odličan čak i kad se ohlade.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Speltu možete zameniti belim ili fino mlevenim integralnim pšeničnim brašnom. Potrudite se da kakao koji koristite bude što kvalitetniji. Moj je predivan, crn kao turska kafa, čist i punog ukusa, skoro kao čokolada.

Umesto žutog šećera ja sam stavila braon, volim njegovu mekanu strukturu, vi stavite koji god želite. Ako koristite eritritol ili stevju možete i njih, ali mi pišite da istražm odnose jer ne smete nikako staviti istu količinu kao šećer. Čak je i ovaj braon muskovado šećer manje sladak, pa sam sledeći put kad sam pravila dodala pola njega, pola žuti šećer od trske.

Umesto bademovog mleka, možete stavti bilo koje mleko koje koristite, čak možete u potpunosti zameniti vodom, nisam probala, ali tako kažu neki strani recepti za mafine. Banane bi trebalo da bude oko 200g, ali i ako je 150 nije strašno, neće faliti. Ukoliko ste kao ja i ne volite banane, probajte sa ispasiranom jabukom. Ja ću svakako jednom isprobati, pa javim.

Kada sam pravila slane mafine već sam vam pisala kako nisam njihov fan, ali svakako smatram da sve treba probati. Kako ne volim ni banane, jednostavno mi ne prijaju, ovo je bio svojevrstan poduhvat za mene. Bilo je nekoliko pokušaja i na kraju sam uspela da napravim varijantu koja je uspešna. U svakom slučaju probalo ih je i nekoliko prijatelja i dobili su dobre ocene. Zadovoljna sam zbog ovog izlaska iz zone komfora.

Ovaj recept mi se jako dopao jer sam uspela da izbegnem belo brašno, beli šećer i generalno velike količine šećera koje su u glavnom prisutne u receptima za mafne.

Nadam se da ćete isprobati ovu poslasticu koja je deo februarskih predloga za užine i da ćete vi i vasa deca uživati u njema.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno

[instagram-feed]