Sastojci:

  • 1 veza mladog luka
  • 1 veza sremuša
  • 1 veza koprive
  • 1 veza mladog zelja
  • 1 veza blitve
  • 1 paškanat
  • 1 peršun
  • 1 mala glavica celera
  • 1 mala tikvica
  • 250ml bademovog mleka
  • maslinovo ulje, so, biber, kocka za supu
  • proso/kinoa/krutoni za serviranje

Priprema:

Svo povrće operite. Paškanat, peršun i celer oljuštite. Blitvi i zelju odstranite središnju stabljiku. Iseckajte mladi luk, peršun, paškanat, celer i tikvicu na kockice. Lišće zeleniša iskidajte na pola. Sa stabljika žare otkinite lepe zdrave mlade lisove (koristite rukavice). Na malo maslinovog ulja propržite mladi luk, dodajte korenasto povrće i tikvicu, posolite i propržite još malo. Dodajte zeleniš, nalijte vodom ili bujonom i poklopite da se krčka 15-20 minuta. Sipajte mleko, sačekajte da još jednom provri i odmah skinite sa vatre i izblendirajte štapnim mikserom do fine teksture.

Proso ili kinou properite u hladnoj vodi i prokuvajte. Servirajte čorbu sa kašikom prosa.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Ukoliko nemate ili ne volite nešto od ovog zeleniša slobodno zamenite količinom nekog drugog. Ja sam imala čak dve veze blitve pa sam iskoristila obe. Jedino lišće koje je tokom kuvanja promenilo boju bila je kopriva. Ali ipak je preovladala lepa zelena boja ove čorbe.

Mogli biste da dodate i šargarepu, ali ja sam baš želela da sve bude zeleno (i belo). Boja zavisi i od toga koliko kuvate čorbu. Predlažem da to bude što kraće, ne samo zbog boje, već i zato što se tako najbolje čuvaju nutrienti u povrću. To je razlog i za poklapanje šerpe dok se čorba kuva.

Ja kocku za supu pravim tako što svaki put kada kuvam temeljac jedan deo odvojim i zamrznem u malim plastičnim posudama i onda takve kocke koncentrovane supe držim u zamrzivaču i koristim po potrebi za supe, čorbe, rižoto, potaže…

Tikvica ovde nije obavezna, ali je sjajan dodatak, pogotovo što će čorbu učiniti gušćom. Mogli biste dodati i krompir ako ga volite u ovakvim čorbama. Ja uvek imam neku zadršku kada se blendira krompir jer mi je to onda kao čorba s pireom (znam da nema mnogo smisla, ali svi imamo svoje bube).

Proso je sjajan dodatak ovoj čorbici umesto bilo kakvih rezanaca. Naravno možete izabrati kinou ili napraviti krutone, ali ovo je nekako najjeftinija i najzdravija varianta. Ne znam kakve su cene kod vas na pijacama, ali ako uzmemo u obzir da je ovo prolećni recept i da zeleniša ima u izobilju, ovo je jedan niskobudžetni recept!

Imala sam veliku želju da napravim neku čorbu s koprivom, pa me je Marizela inspirisala svojom čorbom od koprive i sočiva. Nadam se da će vam se dopasti ova moja kombinacija!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno