Sastojci:

  • 5kg paradajza
  • 2 kašike šećera
  • 2 kašike soli

Priprema:

Paradajz operite i napravite male zareze na kožici. Stavite opran paradajz u ključalu vodu na 5 minuta, a zatim ga prebacite u posudu sa ledenom vodom. Na ovaj način ćete najlakše oljuštiti paradajz. Nakon 5 minuta u ledenoj vodi izvadite paradajz i oljuštite ga. Odstranite peteljku i isecite ga na krupne kriške. U velikoj posudi izmešajte paradajz sa solju i šećerom. Pripremite sterilisane teglice i punite ih paradajzom. Dobro zatvorite i poređajte na žicu u rerni. Uključite rernu na 100C i ostavite da radi 2 sata. Nakon toga isključite, ali ne otvarajte rernu. Ostavite tegle u rerni još nekoliko sati, može i preko noći, da se u potpunosti ohlade.

Koristite paradajz za soseve, čorbe i bilo šta što poželite. Možete napraviti „salatu“ tako što ćete sipati jednu teglu u činiju, dodati malo maslinovog ulja i seckanu glavicu crnog luka. Ova salata sjajno ide uz pasulj i kuvani kiseli kupus.

Detalji i saveti uz ova recept:

Ako vas smara, ne morate ni da ljuštite paradajz, ali preporučujem da napravite taj mali trud, ipak je drugačije.

Ono što je za ovu zimnicu jako važno jeste da izaberete što lepši, mesnatiji i zreliji paradajz. Najbolje bi bilo neki domaći, krupan. Ja sam ove godine dobila od moje drage Cece dve gajbe prelepog, mesnatog paradajza i odmah sam znala šta ću s njim. Naravno, napravću i onu verziju od pečenog paradajza od prošle godine.

Što se tiče soli i šećera za mene su ovo zaista neznatne količine i nisam htela da eksperimentišem i menjam ove sastojke. Vi naravno prema svojoj volji i želji, ali ne garantujem za rezultate.

Prvi put pasterizujem na ovaj način i čini mi se da je baš jednostavno. Samo nemojte kao ja da prepunite tegle. Prilikom sipanja, verovatno ćete ih malo ubrljati, u tom slučaju lepo ih zatvorite i operite pod mlazom vode tako zatvorene.

Pre 3 meseca mi je moja draga komšinica Maja donela jednu teglu ovog paradajza i ispričala kako ga njena mama pravi. Kada sam otvorila teglu odlepila sam od sreće! Ukus me je momentalno vratio u detinjstvo i zimske večeri kada sam uz sir i domaću slaninicu pila ovaj „sok“ kod Nane na selu, dok napolju neumoljivo veje sneg, a ja smišljam gde ćemo sutra da se sankamo na džaku punjenom slamom.

Ovo je sjajno rešenje ako nemate one mašine za mlevenje paradajza. Ako vam smetaju semenke, možete ih odvojiti prilikom sečenja paradajza, ali ja to nisam radila jer je i ovako savršen.

Komšnica kaže da joj se ovako pripremljen paradajz održi cele godine na sobnoj temperaturi, videćemo, ja samo mislim o tome kako da ih sakrijem da dočekaju zimu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno